De uitzending van 29 januari: Het AstraZeneca-vaccin / Kunnen scholen open? / Datalek bij GGD / Directeur over Janssen-vaccin

Datalek bij de GGD

Nadat eerder deze week door RTL Nieuws werd gemeld dat er grootschalige fraude plaatsvond in persoonsgegevens van tienduizenden Nederlanders, neemt de GGD stappen om zijn systemen beter te beveiligen. Dat zal wel leiden tot vertragingen in het bron- en contactonderzoek en het doorgeven van de testuitslagen.

In de studio praten we erover door met directeur André Rouvoet van de GGD GHOR. Hij vertelt hoe de GGD reageert op het datalek.

'We hebben een klus om het vertrouwen bij de mensen te herstellen'

Kunnen de scholen weer open?

De basisscholen en kinderopvang moeten maandag 8 februari weer open kunnen. Daar koerst het kabinet tenminste op, terwijl het OMT er nog geen advies over heeft gegeven. Het maatschappelijk belang weegt volgens het kabinet zwaarder dan de gezondheidsrisco's, maar het OMT maakt zich nog veel zorgen om de Britse variant.

'Kabinet en OMT moeten er dit weekend samen uitkomen'

Johnson & Johnson-vaccin 66 procent effectief

Het vaccin dat ontwikkeld wordt door farmaceut Johnson & Johnson biedt 66 procent bescherming tegen covid-19. Dat stelt de farmaceut na zogenoemde fase-3-proeven, een onderzoek bij zo'n 45.000 mensen.

Het gaat om het vaccin dat is ontwikkeld door het Leidse dochterbedrijf Janssen Vaccines en dat een belangrijke rol speelt in de Nederlandse vaccinatiestrategie. Nederland heeft er 11,3 miljoen van besteld en er is maar één prik van nodig. Hoofd vaccinontwikkeling Hanneke Schuitemaker vertelt in de studio over de ontwikkeling van het vaccin.

'Het is een enorm voordeel dat maar één keer gevaccineerd hoeft te worden'

Toelating van het AstraZeneca-vaccin

Het Oxford/AstraZeneca-vaccin is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau EMA. Het is het derde vaccin dat is goedgekeurd voor de Europese Unie, na die van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Er zijn de afgelopen tijd veel vragen gesteld over hoe goed het vaccin werkt. Ook botste de Europese Unie met fabrikant AstraZeneca over de levering van het vaccin. De fabrikant meldde opeens dat er dit eerste kwartaal veel minder vaccins aan de EU geleverd zouden worden. Dat zorgde voor ruzie tussen Brussel en AstraZeneca.

Vanavond praten we met epidemioloog Olaf Dekkers over de werking van het vaccin en de vaccinatiestrategie.

'Clausule over wat te doen bij tekorten ontbrak in het contract'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl