De uitzending van 28 januari

Datalek GGD al maanden bekend, waar was de toezichthouder?

Nieuwsuur meldde in september vorig jaar al dat medewerkers van de GGD bij uitslagen kunnen die ze eigenlijk niet mogen inzien. Het uitdraaien van lijsten met geteste mensen is al sinds de start van het corona-testsysteem van de GGD mogelijk. Dat blijkt uit instructies voor GGD-medewerkers, die nu in handen zijn van de NOS. Maandag meldde RTL Nieuws dat de gegevens van geteste personen worden verhandeld. Waarom heeft de GGD de privacy niet op orde? En wat is rol van de Autoriteit Persoonsgegevens?

GGD onder verscherpt toezicht van privacywaakhond

De gevolgen van de virusmutaties voor de vaccins

Omdat Nederland veel minder vaccins van farmaceut AstraZeneca krijgt dan afgesproken, komt er waarschijnlijk wéér een nieuwe vaccinatiestrategie. Daarnaast blijven geleverde Pfizervaccins, tweehonderdduizend per week, nu te lang op de plank liggen. Vanaf januari zijn er nog geen 200.000 vaccins gebruikt. Heeft het langzaam vaccineren ook gevolgen voor de werkzaamheid van de vaccins nu er steeds meer virusmutaties opduiken?

We spreken met viroloog Eric Snijder en Pfizer-directeur Marc Kaptein. Te gast is Herman van der Weide, programmamanager van het vaccinatieprogramma tijdens de Mexicaanse griep.

Vaccins: Israël als levend lab

In Nederland zijn tot nu toe minder dan tweehonderduizend mensen gevaccineerd. In Israël halen ze datzelfde aantal per dag. In iets meer dan een maand tijd werden ruim vier miljoen inentingen gezet, in een land met negen miljoen inwoners. Vaccins zijn er genoeg. Israël kocht er vele miljoenen, al was dat tegen een hoge prijs: het dubbele bedrag per dosis en de belofte de data van gevaccineerden te delen met fabrikant Pfizer.

Wat is het geheim van Israël?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl