De uitzending van 27 januari: Debat over rellen / Thuisblijven met FC Avondklok / Vaccin-ruzie met AstraZeneca / Vaccindiplomatie / Scheepswrakken krijgen gezicht

Debat over rellen

Na vier dagen van rellen, onrust en een gespannen sfeer debatteert de Tweede Kamer vanmiddag over de onlusten van afgelopen dagen. Sinds de avondklok zaterdagavond in is gegaan, zijn er in verschillende Nederlandse steden opstootjes geweest.

Om 13.45 uur gaat de Tweede Kamer over de rellen in debat met demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair ministers Ferd Grapperhaus en Ank Bijleveld. In onze uitzending vanavond uitgebreid aandacht voor het debat en de vraag hoe het nu verder moet. Te gast is Marnix Eysink Smeets, lector publiek vertrouwen in veiligheid.

'De covid-pandemie trok een psychologische pandemie met zich mee'

Online show houdt jongeren thuis

Youtuber en rapper Défano Holwijn houdt jongeren van de straat met zijn show op Instagram. Iedere avond gaat Holwijn live met FC Avondklok.

Het concept is simpel. Holwijn is live op Instagram en zijn volgers kunnen inbellen en vervolgens zingen, dansen of een verhaal vertellen. De aflevering van gisteren haalde in totaal ruim 60.000 views, op een bepaald moment keken zo'n 12.000 mensen tegelijk live mee.

Een talkshow als alternatief voor sensatie tijdens de avondklok

Vaccin-ruzie tussen AstraZeneca en EU

Waar zijn de AstraZeneca-vaccins gebleven? De farmaceut kan veel minder vaccins leveren aan de EU dan gehoopt werd. De twee partijen wijzen inmiddels naar elkaar. De EU beweert dat het AstraZeneca-vaccin dat in Nederland en België is geproduceerd, is geëxporteerd naar het VK om leveringsproblemen daar op te lossen.

AstraZeneca zegt juist dat het zich aan alle voorwaarden uit het leveringscontract gehouden heeft, waar slechts in staat dat ze als farmaceut hun uiterste best moeten doen om de beloofde levering na te komen. Wie is er verantwoordelijk voor de forse tegenslag bij het vaccin waar de EU grotendeels de vaccinatiestrategie omheen gebouwd heeft? We spreken met EU-correspondent Sander van Hoorn.

'De EU wil z'n geld niet terug, maar wil z'n vaccins'

De vaccindiplomatie van China en Rusland

De Europese Unie en de Verenigde Staten grijpen zoveel mogelijk vaccins van westerse producenten als ze maar krijgen kunnen. Ontwikkelingslanden raken zo afhankelijk van leveringen van China en Rusland, die hun eigen vaccins hebben ontwikkeld. De twee landen zien hier een kans om hun invloed in de wereld uit te breiden, zeggen geopolitiek deskundigen.

'China herhaalt steeds dat het wél opkomt voor de belangen van de rest

Database van honderden Zuiderzeescheepswrakken

Het is waarschijnlijk het grootste scheepskerkhof op land ter wereld: Flevoland. Op of in de bodem van de voormalige Zuiderzee, het IJsselmeer en het Markermeer, liggen honderden scheepswrakken. Maar van de meeste scheepsresten is de identiteit onbekend.

Maritiem archeoloog Yftinus van Popta stelde een unieke database samen van de 450 wrakken die tot nu toe gevonden zijn. Daarmee krijgen veel scheepsresten voor het eerst een gezicht. "Het is heel bijzonder als van een wrak het hele verhaal kan worden achterhaald."

'Heel bijzonder als van een wrak het hele verhaal kan worden achterhaald'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl