Aangepast

Raad voor Cultuur presenteert rapport

De Raad voor Cultuur, het wettelijk adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media, presenteert vandaag het rapport over de subisieverdeling aan de culturele instellingen.

Adviezen

De Raad adviseert ondermeer het volgende:

* Voer de bezuinigingen gefaseerd in, net als bij Defensie

* Korten ook op Rijksmusea. Dit druist wel in tegen het regeerakkoord waarin staat dat cultureel erfgoed gespaard moet blijven. De reden is dat anders de andere sectoren nog harder getroffen worden.

* Het belastingregime is van grote invloed op cultureel ondernemerschap en op de geefbereidheid van mensen. De Raad bepleit dan ook een consistent fiscaal pakket van maatregelen dat de overgang naar een cultuursector die minder afhankelijk is van overheidssubsidie mogelijk maakt.

Lees hier het hele rapport.

Bezuiniging

Het kabinet-Rutte wil stevig bezuinigen op kunst en cultuur, dat is al vanaf het aantreden van het kabinet duidelijk. In het regeerakkoord is vastgelegd kunst en cultuur in 2015 200 miljoen van de 900 miljoen per jaar kwijtraakt. Erfgoed, bibliotheken, worden ontzien.

Oneens

De afgelopen tijd is door de kunstsector luid gedemonstreerd tegen het voorgenomen inkrimpen van het budget. Ook de oppositiepartijen in de Kamer zijn fel tegen de voorgenomen bezuinigingen.

Maar staatssecretaris Halbe Zijlstra is voorlopig niet te vermurwen. "Er gaan instellingen verdwijnen. Laten we elkaar niet voor de gek houden", zei Zijlstra in het cultuurdebat in december vorig jaar. Coalitiepartijen VVD en CDA, en gedoogpartner PVV steunen de staatssecretaris.

Cultureel ondernemerschap

Het kabinet pleit voor een grotere eigen verantwoordelijkheid van kunstenaars, en stuurt aan op 'cultureel ondernemerschap'. Kunstenaars worden gestimuleerd om hun werk zakelijk te benaderen om zo hun eigen geld te verdienen.

Klappen

Voor de Raad voor Cultuur is dit advies anders dan anders: adviseert de Raad normaalgesproken aan welke instellingen subisidie gegeven zou moeten worden, nu adviseert de Raad waar de klappen moeten gaan vallen.

De voorzitter van de Raad voor Cultuur, Els Swaab, licht in de studio het rapport toe.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Annephine van Uchelen (Annephine.van.Uchelen@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl