ANP

De uitzending van 18 januari: Zorgen over twee epidemieën / Ploumen kandidaat-lijsttrekker / 'Hou rekening met Trump-achterban' / Wat zijn de plannen van Navalny?

Zorgen over twee epidemieën

Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich ernstige zorgen over de verspreiding van de Britse coronamutatie in Nederland. Dat blijkt uit het meest recente advies. "Er kan worden geconcludeerd dat we te maken hebben met twee virusvarianten die zich in de bevolking met verschillende snelheden lijken te verspreiden en de facto leiden tot twee aparte corona-epidemieën", schrijft OMT-voorzitter Jaap van Dissel.

We spreken gezondheidseconoom en epidemioloog Koen Pouwels, die met collega's in Oxford onderzoek doet naar de Britse variant en de Britse regering adviseert. Te gast is gedragsdeskundige en epidemioloog Esther Metting.

'We moeten Engelse toestanden zien te voorkomen'

PvdA draagt Lilianne Ploumen voor als lijsttrekker

Lilianne Ploumen wordt als het aan het PvdA-bestuur ligt de nieuwe lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ze is dan de opvolger van Lodewijk Asscher, die vorige week terugtrad vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. De 58-jarige Ploumen heeft ruime ervaring in Den Haag. In het kabinet Rutte II was ze minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de laatste vier jaar was Ploumen vice-fractievoorzitter.

Is Ploumen een verrassende keuze van de partij of een zeer vanzelfsprekende? We spreken met politiek verslaggever Nynke de Zoeten.

Is Ploumen logische keuze of verrassing?

De achterban van Donald Trump

Terwijl de meest radicale Trump-aanhang op 6 januari het Capitool bestormde, stonden er buiten nog eens duizenden van zijn kiezers die zonder geweld demonstreerden. En ook van hen, én van de ruim 70 miljoen Trump-kiezers elders in het land, is Joe Biden straks de president. Sociologe Arlie Russell Hochschild werd vier jaar geleden een beroemdheid vanwege haar onderzoek naar deze kiezers. Ze waarschuwt voor een te zelfgenoegzame houding bij de Democraten.

'Biden, stel minister aan voor het lijmen van de samenleving'

Waarom keerde oppositieleider Aleksej Navalny terug?

Vanuit het buitenland is forse kritiek geuit op Rusland vanwege de arrestatie van oppositieleider Aleksej Navalny. Hij werd gisteren op het vliegveld van Moskou aangehouden nadat hij vijf maanden in Duitsland was geweest na zijn vergiftiging. Waarom is Navalny teruggegaan naar Rusland, met een reële kans op zijn arrestatie?

'Poetin ziet Navalny als z’n persoonlijke vijand'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl