Op oudejaarsavond zette de politie ook meer mensen in

Politie klaar voor avondklok, maar 'sommige taken zullen worden stilgelegd'

De politie bereidt zich voor op het handhaven van een avondklok. Of er een avondklok komt en wat voor regels daarbij horen is aan de politiek, maar als die er komt krijgt de politie er een veeleisende handhavingstaak bij. Roosters worden dan aangepast en sommige politietaken zullen tijdelijk niet worden uitgevoerd.

Om de avondklok te handhaven zijn veel meer politieagenten op straat nodig, zegt Willem Woelders, commandant corona bij de nationale politie. "Mensen die nu overdag werken, zullen 's avonds moeten gaan werken. En sommige taken moeten we een tijd stilleggen", zegt hij in gesprek met Nieuwsuur. "Dat gaat de rest van het jaar gevolgen hebben."

Welke taken uitgesteld worden, zal regionaal moeten worden besloten door burgemeesters en officieren van justitie. Per regio kan dat verschillen, maar Woelders verwacht dat de afhandeling van strafzaken vertraging oploopt. "En wijkagenten zullen ook vaker 's avonds moeten gaan werken en daardoor overdag minder bereikbaar zijn." Ook de controle op bijvoorbeeld vergunninghouders van vuurwapens kan worden uitgesteld.

Er zijn nog meer taken die niet kunnen worden uitgevoerd als een avondklok wordt ingevoerd, zoals verkeerscontroles. "Als dit besluit uit medische noodzaak genomen wordt, zullen wij handhaven", zegt Woelders. Hij benadrukt dat grote onderzoeken en noodhulp door moeten blijven gaan.

Diensten verlengd, agenten werken 's avonds

De impact van de avondklok op de politieorganisatie wordt groot, voorspelt Woelders. "Ik weet dat onze medewerkers de avondklok als grote last zullen ervaren, naast het gewone werk. Ik maak me ook zorgen om de belasting van collega's. Die is al heel lang hoog", zegt hij, daarbij verwijzend naar handhaving van coronaregels en de vele demonstraties van dit jaar.

Binnen de verschillende politieteams worden roosters al aangepast. Er wordt onder meer gekeken of mensen diensten van 12 uur kunnen gaan draaien in plaats van 8 uur, en of mensen die normaal nooit 's avonds werken dat toch willen gaan doen.

Het is voor ons ondoenlijk om op iedere straathoek een agent te zetten

Willem Woelders, nationaal commandant corona bij de politie

Tijdens een avondklok zullen er meer geüniformeerde agenten op straat te zien zijn. De ME wordt achter de hand gehouden voor als het nodig is, maar zal ook voor de handhaving van de avondklok worden ingezet. Woelders: "We hebben ook veel surveillerende agenten die afgaan op meldingen van bijvoorbeeld overlast en overvallen, die zullen ook meer gaan controleren op de avondklok. En ik denk dat we ook veel meldingen van burgers zullen krijgen."

Politiecommandant Woelders hoopt dat de bevolking een eventuele avondklok zal accepteren. "Er is altijd een deel van de bevolking dat zich verzet en dan zullen wij op straat te maken krijgen met agressie. We hopen dat 85 tot 90 procent van de bevolking begrijpt dat we dit doen voor ieders gezondheid en zich er gewoon aan houdt. Het is voor ons ondoenlijk om op iedere straathoek een agent te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl