Nieuwsuur
ANP

Lockdown met nog drie weken verlengd

De lockdown duurt in ieder geval tot en met 9 februari, zei premier Mark Rutte vanavond in de persconferentie. Het OMT is gevraagd om de "nut en noodzaak" van mogelijke verzwarende maatregelen zoals een avondklok te onderzoeken. We bespreken het allemaal met politiek verslaggever Arjan Noorlander.

Verder komt het kabinet bijeen in een extra ministerraad. Want wat moet de toeslagenaffaire voor consequenties hebben voor het kabinet? Rutte zou geen voorstander zijn van aftreden, maar wat vinden de andere kabinetsleden? Nynke de Zoeten doet vanavond verslag.

Weinig faillissementen, toch veel bedrijven op omvallen

Nog nooit gingen er deze eeuw zo weinig bedrijven failliet als in 2020, ook al kreeg de economie in het afgelopen jaar de hardste klappen sinds de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen staan wel veel bedrijven op de rand van de afgrond, ziet ABN Amro. Welke bedrijven zou de overheid moeten redden en welke juist niet? Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij de ABN, is bij ons te gast.

'Kwart bedrijven houdt het niet nog drie maanden vol'

Corona leidt wereldwijd tot veel uitvindingen

Tijdens de eerste coronagolf gingen uitvinders over de hele wereld in turbostand. Alle energie en creativiteit werd ingezet om enorme problemen te tackelen, met als voorlopig hoogtepunt meerdere werkende vaccins. Wereldomspannende gebeurtenissen hebben altijd tot nieuwe uitvindingen geleid.

Op de Universiteit Twente gingen twee uitvinders hard aan de slag en deden de ene uitvinding na de andere. Al bleken ze niet allemaal even bruikbaar. Wij kijken met ze mee.

Corona leidt wereldwijd tot vele uitvindingen

Trump voelt zich niet verantwoordelijk voor bestorming

Donald Trump vindt niet dat hij verantwoordelijk is voor de bestorming van het Capitool. Hij noemde zijn toespraak van vorige week "volkomen passend". De president sprak vandaag voor het eerst sinds de gebeurtenissen van woensdag met de pers, voordat hij vertrok naar Texas voor een bezoek aan de grensmuur tussen Amerika en Mexico.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben een resolutie ingediend om Trump af te zetten. De resolutie roept vicepresident Mike Pence op om het 25ste amendement op de grondwet werking te stellen, zodat Trump uit zijn functie kan worden ontheven. Over een paar uur stemt het Huis van Afgevaardigden over de motie. Met correspondent Lucas Waagmeester bespreken we de laatste ontwikkelingen.

Trump voelt zich niet verantwoordelijk voor de bestorming

STER reclame