Nieuwsuur
ANP

Rutte vindt dat kabinet kan aanblijven

Premier Mark Rutte vindt niet dat zijn kabinet moet aftreden vanwege de toeslagenaffaire. Opstappen is voor Rutte geen logische optie, dan had het kabinet dat eerder moeten doen, zeggen bronnen rond de VVD. Rutte sluit zich met zijn standpunt aan bij de woorden van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Die vindt aftreden, zo vlak voor de verkiezingen, van een "hoog symbolische waarde". We spreken politiek-verslaggever Nynke de Zoeten.

Rutte wil niet dat het kabinet opstapt

Gezondheidsraad over de vaccinatiestrategie

De GGD begint vandaag in nog drie regio's met het vaccineren van zorgmedewerkers, in Amsterdam, Den Haag en Assen. Vorige week werden de eerste zorgmedewerkers al gevaccineerd in Veghel, Rotterdam en Houten. Later deze week begint het prikken van zorgmedewerkers in de rest van het land.

Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad, is vanavond te gast. Vorige week adviseerde de raad het kabinet, voor de derde keer, om alles op alles te zetten om ouderen en kwetsbaren als eersten in te enten tegen het coronavirus. Bij deze groepen is met een vaccin de meeste gezondheidswinst te behalen, denkt de raad.

Voordringen bij de vaccinaties?

Middelbare scholen willen duidelijkheid

Middelbare scholen willen weten of onderwijs geven wel of niet veilig kan. Ze willen duidelijkheid van het kabinet, zeker na de uitspraken van twee OMT-leden afgelopen vrijdag in Nieuwsuur. Intussen begint deze week ergens in Nederland een pilot naar massaal testen. Is dat op scholen zinvol? Wij spreken microbioloog Michael Wagner die dat onderzoek al uitgebreid heeft gedaan.

Scholen willen duidelijkheid over veilig onderwijs

Sociale media: nieuwe oproepen tot geweld in de VS

Over negen dagen heeft de VS een nieuwe president. Joe Biden wordt dan geïnaugureerd. Inmiddels circuleren er nieuwe oproepen tot geweld in aanloop naar die inauguratie. Sociale mediakanalen waar radicale Trump-supporters hun toevlucht hebben gezocht, komen ook steeds meer in het nauw vanwege boycots. We spreken de Amerikaanse extremisme-expert Jessica Reaves.

STER reclame