Betogers bij het Capitool in Washington
Aangepast

De uitzending van 6 januari: Pro-Trumpbetogers bestormen Congresgebouw / Het normale leven weer iets dichterbij?

Pro-Trumpbetogers bestormen Congresgebouw

Pro-Trump-demonstranten in Washington zijn doorgedrongen tot het Amerikaanse parlementsgebouw, het Capitool. Daar was het Congres bijeen om formeel de uitslag van de presidentsverkiezingen vast te stellen, de laatste officiële stap die gezet moet worden voorafgaand aan de inauguratie van Joe Biden op 20 januari.

Vanmiddag verzamelden zich duizenden mensen bij het Witte Huis voor een grote pro-Trump-demonstratie. Donald Trump sprak de betogers toe en zei opnieuw dat hij ervan overtuigd is dat hij de verkiezingen heeft gewonnen en niet Biden. "Ik heb aan twee verkiezingen meegedaan en ik heb er twee gewonnen", zei Trump.

Ondertussen hebben de verkiezingen in de staat Georgia voor twee Senaatszetels nog geen duidelijke winnaar opgeleverd. Het is nog spannend tussen de Democraat Jon Ossoff en de Republikein David Perdue. Voor Biden is het cruciaal dat beide Democratische kandidaten winnen.

Correspondent Lucas Waagmeester praat ons vanavond bij over de laatste ontwikkelingen. Amerikanist Koen Petersen is te gast.

Pro-Trumpbetogers dringen binnen in Capitool in Washington

Het normale leven weer iets dichterbij?

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Als de Europese Commissie het advies overneemt, kunnen de EU-lidstaten ook dit middel inzetten. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) biedt het bij 94,1 procent van de mensen van 18 jaar en ouder bescherming.

Kunnen we met deze goedkeuring, op de dag dat we zijn begonnen met vaccineren, iets zeggen over wanneer we weer een beetje normaal kunnen gaan leven? We spreken met epidemioloog en lid van het CBG, Olaf Dekkers.

Komt door de vaccins het normale leven weer iets dichterbij?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl