De uitzending van 30 december: De staat van het klimaat / OMT en ministers bijeen / Kuipers en Gommers

De staat van het klimaat

In 2020 zou een recordhoeveelheid broeikasgassen worden uitgestoten, was de verwachting. Het werd - door de uitbraak van het coronavirus - een recorddaling.

Maar de klimaatcrisis is niet weg. Ook 2020 zat vol signalen dat de opwarming van de aarde doorzet. Aan het einde van dit jaar - waarschijnlijk het op één-na-warmste ooit gemeten - maken we de balans op.

OND Nuklimaat

OMT en ministers overleggen over corona

De experts van het Outbreak Management Team komen bij elkaar om de stand van zaken rondom de coronapandemie te bespreken. Ze gaan het onder meer hebben over de besmettelijke Britse variant die rondgaat. Daarna komen onder anderen premier Mark Rutte en ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus bij elkaar. Komen er veranderingen in de lockdownmaatregelen? Vanavond het laatste nieuws.

Gommers over situatie in ziekenhuizen

Tientallen Nederlandse ziekenhuizen kunnen een deel van de zogeheten kritisch planbare zorg niet meer leveren. Deze zorg, die binnen zes weken moet worden geleverd, kan soms niet meer doorgaan vanwege de hoge coronadruk en personeelstekorten in de ziekenhuizen. Ook op de intensive care-afdelingen wordt de situatie steeds nijpender doordat verpleegkundigen daar niet meer kunnen bijspringen.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is te gast, samen met Ernst Kuipers, voorzitter van het landelijk Netwerk Acute Zorg. Kuipers en Gommers gaan in op de ernstige situatie in de ziekenhuizen.

'Stuur vaccins naar ziekenhuizen en begin maandag met inenten'

Schudden we ooit nog handen?

Wanneer heeft u voor het laatst iemand een hand gegeven? Eerder dit jaar besteedden we al aandacht aan de betekenis en het gevaar van handen schudden. Terugkijkend op 2020 vragen we ons inmiddels af: gaan we het ooit nog doen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl