Koning Willem-Alexander
Aangepast

Vertrouwen in koning fors gedaald

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is dit jaar flink gedaald. In april van dit jaar had nog 76 procent van alle Nederlanders tamelijk veel of veel vertrouwen in de koning, in december is dat nog maar 47 procent.

Nederlanders zijn ook minder tevreden over het functioneren van de koning. In april was 67 procent (heel) tevreden met het functioneren van Willem-Alexander, nu is dat nog 51 procent.

Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur. Uit de afgenomen vragenlijsten blijkt dat het aandeel burgers dat (zeer) ontevreden is over het functioneren van de koning ook omhoog is gegaan. Dat was eerst slechts 3 procent, nu is dat 14 procent.

Kritiek op keuzes koning

Er was dit jaar op een aantal momenten forse kritiek op het handelen van de koning. Er ontstond ophef toen het koningspaar tijdens een vakantie in Griekenland in augustus op de foto ging met een restauranthouder, zonder 1,5 meter afstand in acht te nemen

De bewuste vakantiefoto

Ook bleek dat de koning een snelvarend jacht van twee miljoen euro had gekocht. Dat kwam hem op veel chagrijn bij het Nederlandse volk te staan.

In de herfst ging de koninklijke familie - een week nadat het kabinet in een persconferentie had opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven - met het regeringsvliegtuig naar Griekenland. Er ontstond op die vrijdagmiddag zodanig veel ophef, dat de koning besloot om terug te keren.

Toen bleek dat twee van de dochters van het echtpaar in Griekenland waren achtergebleven, terwijl hun ouders met een lijnvlucht terugkeerden, ontstond een nieuwe golf van verontwaardiging. Koning Willem-Alexander en Máxima namen een excuusvideo op waarin ze erkenden "niet onfeilbaar" te zijn. Volgens Willem-Alexander deed het "pijn om het vertrouwen beschadigd te hebben".

Bekijk hier zelf wat de koning over de vakantie heeft gezegd:

Kijk hier naar de videoboodschap van koning Willem-Alexander

Driekwart van de ondervraagden vindt het "niet verstandig" dat het echtpaar op vakantie naar Griekenland ging. Volgens de regels mocht het wel - het reisadvies was immers "code geel" - maar het viel niet goed. Bijna 70 procent van de Nederlanders denkt dat het imago van de koninklijke familie daardoor is beschadigd.

Toch vindt zo'n 40 procent van de Nederlanders dat het koningspaar zich wél solidair heeft getoond, tegen 25 procent die vindt dat dat niet het geval is. Vooral 55-plussers zijn ervan overtuigd dat de koninklijke familie solidair is met het volk.

NOS-verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster zegt dat er "werk aan de winkel" is om het vertrouwen te herstellen. "Al heeft de monarchie wel zwaardere crises doorstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl