De uitzending van 22 december: Niet-urgente zorg afgeschaald / 30.000 euro voor gedupeerden / Quarantaine slecht nageleefd

Reguliere ziekenhuiszorg afgeschaald

Planbare reguliere zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken wordt afgeschaald om personeel vrij te spelen in de rest van de zorg. Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg neemt de maatregel om acute en kritiek planbare zorg de komende weken te kunnen garanderen. Denk aan een kankeroperatie of orgaantransplantatie.

Door het stijgend aantal coronapatiënten in ziekenhuizen, loopt de druk op de zorg op. De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk en besmettingen onder personeel nu al met een hoog ziekteverzuim. Daar komt bij dat de roosters vanwege de feestdagen lastiger te vullen zijn. En de piek komt naar verwachting in januari.

Te gast is Wim van Harten, bestuursvoorzitter van het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem, schuift aan.

Reguliere zorg tóch weer afgeschaald

Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen 30.000 euro

De gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire krijgen de komende maanden allemaal 30.000 euro als compensatie. Ouders die meer schade hebben geleden dan 30.000 euro, krijgen uiteindelijk extra geld als ze daar recht op hebben.

Als sommigen meer krijgen dan waar ze eigenlijk recht op zouden hebben, mogen ze het geld houden. Het kabinet wilde juist altijd maatwerk. Werd de druk te groot? We spreken met politiek verslaggever Arjan Noorlander en met een van de duizenden gedupeerde ouders.

Zijn alle gedupeerden echt geholpen met 30.000 euro?

Quarantaineregels worden slecht nageleefd

Als je positief getest bent op corona, maar ook als een huisgenoot klachten en koorts heeft, of als je uit een land met code oranje komt: in al die gevallen moet je in quarantaine of isolatie. Binnen blijven in huis, geen boodschappen doen en de hond niet uitlaten. En dat dagenlang.

Uit onderzoek blijkt nu dat de helft van alle mensen die in quarantaine zouden moeten, zich daar niet aan houden. Het kabinet maakt zich er grote zorgen over en komt in januari met een publiekscampagne.

Zorgen over naleving quarantaine

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl