Premier Rutte spreekt vanuit zijn werkkamer de Nederlandse bevolking toe over corona

De uitzending van 15 december: Debat over maatregelen / Gaan we eerder vaccineren? / Welke winkel is essentieel?

Kritiek op maatregel om scholen te sluiten

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de vergaande nieuwe coronamaatregelen die premier Mark Rutte gisteravond aankondigde en om middernacht ingingen. Over het algemeen is er steun in de kamer voor de strenge lockdown maar op 1 maatregel is er flinke kritiek. Dat gaat over de sluiting van de basisscholen. Arjan Noorlander volgt het debat en praat ons bij.

De sluiting duurt zeker tot en met het weekend van 16 en 17 januari. In de eerste weken van het nieuwe jaar wordt online les gegeven. Scholen hebben begrip voor de maatregelen, maar zeker onder basisscholen is er ook verbazing omdat jonge kinderen vermoedelijk geen grote bijdrage leveren aan de verspreiding van het coronavirus. We gaan langs bij een aantal scholen en spreken met socioloog Thijs Bol. Hij verwacht dat de kloof tussen goed presterende leerlingen en leerlingen die al een achterstand hadden, door de maatregelen verder groeit.

Kritiek op plannen om de scholen te sluiten

Al eerder vaccineren?

Er is goed nieuws over de coronavaccins. Mogelijk keurt de Europese medicijnentoezichthouder EMA het Pfizer-vaccin maandag al goed. Kan Nederland dan dit jaar al beginnen met vaccineren? Het ministerie kan dat nog niet beloven, maar transporteurs zeggen dat zij er in ieder geval klaar voor zijn om de doses op de goede plekken te krijgen.

Wanneer kunnen wij beginnen met de vaccinatie?

Sommige winkels zoeken tóch randjes van de regels

Alle niet-essentiële winkels moesten vanaf afgelopen nacht dicht. Wél 'essentieel' zijn onder meer winkels die levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken en opticiens. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten en pakketpunten mogen openblijven.

Eerder deed premier Rutte nog een oproep om niet "de randjes van de regels" op te zoeken. Maar wat als een klein deel van je assortiment uit levensmiddelen bestaat? En als je een pakketpunt in je winkel hebt, mag de rest van je winkel dan ook open? We kijken hoe winkeliers in Amsterdam de regels interpreteren.

Verwarring over maatregelen: mogen winkels open of niet?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl