De uitzending van 7 december: 'Onrecht moet zwaarder wegen bij nazi-roofkunst' / Vooruitblik 'coronapersconferentie' / Onduidelijkheid rond mondkapjesplicht

'Onrecht moet zwaarder wegen bij teruggeven nazi-roofkunst'

Het is "principieel onjuist" om de belangen van musea of andere bezitters te betrekken bij de afweging of door nazi's geroofde kunst wordt teruggegeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke Joodse eigenaren. Herstel van onrecht weegt zwaarder, concludeert een evaluatiecommissie in een kritisch rapport dat vandaag wordt aangeboden aan minister Ingrid van Engelshoven.

De evaluatiecommissie heeft op verzoek van de minister gekeken naar het beleid zoals dat sinds 2001 wordt uitgevoerd door de restitutiecommissie. Die bestaat uit juristen, een historicus en een kunsthistoricus. Zij bepalen of een kunstobject na een claim wordt teruggegeven aan de erfgenamen of niet. Commissievoorzitter Jacob Kohnstamm is vanavond te gast.

Aanbevelingen voor door nazi's geroofde kunst

Vooruitblik op de 'coronapersconferentie' van morgen

Morgenavond geeft het kabinet weer een persconferentie. Blijven alle maatregelen overeind? En wat kan er straks met Kerst? Vrijdag temperde premier Mark Rutte al de verwachtingen voor grote versoepelingen. De cijfers geven de beleidsmakers in Den Haag weinig ruimte om te manoeuvreren. We blikken vanavond alvast vooruit op de persconferentie met epidemioloog Frits Rosendaal, hij is te gast.

Kans op een 'vrije' Kerst lijkt nihil

Veel onduidelijkheid rond mondkapjesplicht

Sinds 1 december is voor iedereen een mondkapje verplicht in openbare gebouwen als winkels en treinstations. Maar die verplichting geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Maar het speciale kaartje om dat aan te tonen wordt vaak niet geaccepteerd.

Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, heeft een meldpunt. Momenteel krijgt het meldpunt veel telefoontjes over de mondkapjesplicht. We gaan op pad met een boa, langs bij een huisarts en een gedupeerde.

Om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl