Premier Rutte kwam op de fiets aan bij het Catshuis

De uitzending van 6 december: Wat kan er straks met Kerst? / Volkstuinen staan onder druk / Komt ruzie Hongarije-EU nog goed?

Catshuisberaad: hoe zitten we er deze Kerst bij?

Het is aftellen naar 8 december. Dan maakt het kabinet bekend wat er de komende tijd overblijft van de coronamaatregelen en hoe we er deze Kerst bij zitten. Het kabinet vergaderde vandaag op het Catshuis over wat ze komende dinsdag kunnen vertellen, maar de cijfers geven de ministers weinig ruimte.

Op de laatste corona-persconferentie, drie weken geleden, zeiden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge nog dat half december de eerste voorzichtige versoepelingen zouden kunnen komen, als de besmettingscijfers blijven dalen. Maar de laatste tijd stijgen die juist weer.

Wat mogen we straks en wat zeker niet? En wat zijn de afwegingen? Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij in de studio.

'Het kabinet hoopt nog op een wonder voor 8 december'

Volkstuinen populair, maar ondergang dreigt

De wachtlijsten zijn ellenlang en de populariteit neemt alleen maar toe, maar ondertussen staan de volkstuinen steeds meer onder druk. Steden zien de tuinen als plekken waar meer te halen valt dan de doorgaans schamele huuropbrengsten. Zeker nu de stadsgrond steeds schaarser wordt.

Woningbouw bedreigt het voortbestaan van de volkstuinen, bijvoorbeeld in Vlaardingen. En in Amsterdam, waar zo'n zesduizend volkstuintjes te vinden zijn, krijgen de tuinders met enorme prijsstijgingen te maken. De huren worden gemiddeld vijf keer zo hoog. Het is maar de vraag of alle tuinders dat bedrag kunnen of willen opbrengen

Volkstuinen onder druk door woningbouw en hoge huren

Komt de ruzie tussen Hongarije en de EU nog goed?

Op de Eurotop komende donderdag en vrijdag, gaat het over de ruzie tussen de Europese Unie, Polen en Hongarije. Die twee landen blokkeren de nieuwe begroting en het corona-hulpfonds, omdat ze niet willen dat Europa eisen stelt aan hun vorm van de rechtsstaat.

Vrijdag haalde Zoltán Kovács, een van de belangrijkste adviseurs van de Hongaarse premier Viktor Orbán, tegenover Nieuwsuur fel uit naar Mark Rutte, omdat de premier eist dat landen als Hongarije en Polen respect tonen voor de rechtsstaat in ruil voor miljarden aan EU-gelden.

Critici zeggen dat Duitsland juist op de rem lijkt te trappen als het gaat om de Hongaarse rechtsstaat. Een Hongaars journalistencollectief ontdekte hoe Orbán Duitse bedrijven aan zich bindt. Europa-correspondent Saskia Dekkers sprak met de journalisten en doet verslag vanuit Hongarije.

Hoe Orbán zijn invloed in Duitsland probeert uit te breiden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl