Nieuwsuur
provicom

Criminelen maken gebruik van 'spookbewoning'

Steeds meer gemeenten hebben last van (internationale) criminelen. De politie spreekt van een parallelle samenleving. Eén van de methoden die criminelen gebruiken heet 'spookbewoning': illegaal bewoonde huizen worden gebruikt om onder de radar te blijven of voor drugsproductie en -handel, voor mensenhandel, prostitutie, wapenhandel en arbeidsuitbuiting. Hoe groot is het probleem? Te gast is George Rasker, teamleider landelijk aanjaagteam ondermijning.

'Als je ruimte laat voor criminelen, maken ze daar gebruik van'

De complexe puzzel van de vaccinatielogistiek

Van alle kanten zijn er zorgen over de organisatie van het vaccineren. Het ministerie noemt het een complexe puzzel, huisartsen zien beren op de weg en zorginstellingen zien te weinig voorbereidingen: het kabinet krijgt van alle kanten kritiek op de aanpak. Te gast is Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Zijn huisartsen klaar om te vaccineren?

Te veel dioxine in vlees paarden Oostvaardersplassen

Opnieuw zijn er te hoge waarden dioxine aangetroffen in vlees van dieren die het hele jaar door grazen in natuurgebieden en dat aan particulieren wordt verkocht. Ditmaal bij de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen. Het vlees van de hengsten kan hierdoor niet ter consumptie worden aangeboden. Dat deze dieren uit de Oostvaardersplassen te veel dioxine in het vlees hebben, heeft Staatsbosbeheer 'zeer verrast'.

'We weten al lang dat in de uiterwaarden veel milieuverontreinigingen zitten'

Heeft de democratie in Hongkong nog toekomst?

Onlangs stapte de volledige oppositie van het parlement van Hongkong op uit protest tegen de groeiende Chinese invloed. Voor de prodemocratische parlementariërs was de druppel dat vier collega's uit hun functie werden gezet op basis van een nieuwe, door Peking opgelegde wet. Die wet geeft Hongkong de bevoegdheid om parlementsleden af te zetten die onafhankelijkheid steunen of 'staatsgevaarlijk' zijn.

Is de democratie in Hongkong hiermee ten einde? Correspondent Sjoerd den Daas spreekt met twee van de opgestapte volksvertegenwoordigers.

'Hongkong is geen vrije stad meer'

STER reclame