Thierry Baudet

De uitzending van 23 november: Baudet geen Fvd-lijsttrekker meer / Politici verhoord over toeslagenaffaire / Carbid geschikt voor amateurs? / Opmars IS in Afrika

Baudet geen lijsttrekker en leider meer van FvD

Thierry Baudet trekt zich terug als leider van Forum voor Democratie en wil geen lijsttrekker meer zijn voor de verkiezingen. Dat maakte hij vanavond bekend in een video op Twitter. Aanleiding is de onrust in zijn partij over de jongerenafdeling JFvD. Die is in opspraak omdat er opnieuw antisemitisch en homofoob app-verkeer is uitgelekt tussen leden van de jongerentak.

Verschillende prominenten, onder wie Kamerlid Theo Hiddema, zouden geëist hebben dat de hele jongerenafdeling wordt opgeheven. Baudet besloot eerder met het partijbestuur dat er een intern onderzoek zou komen naar de jongerenafdeling. Een groot deel van de partijtop vindt dat echter niet genoeg.

Politiek verslaggever Nynke de Zoeten praat ons vanavond bij. Chris Aalberts, FvD-watcher en schrijver van het boek De partij dat ben ik, is vanavond te gast.

'Baudet stapt niet helemaal op, wat gaat dit betekenen voor FvD?'

Politici verhoord over toeslagenaffaire

Hoe heeft het zo mis kunnen gaan in de kinderopvangtoeslagenaffaire? De Tweede kamer doet er twee weken lang onderzoek naar. Vandaag zijn de verhoren van (oud-)bewindspersonen Frans Weekers, Eric Wiebes en Lodewijk Asscher. Vanavond maken we de balans op en blikken we terug op de dag vol verhoren. Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij.

'Ook politici zeiden dat ze maar een klein beetje wisten over toeslagenaffaire'

'Verbied carbidschieten in gemeente zonder traditie'

Carbidschieten is razend populair in het noorden en oosten van het land. Maar nu er tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod geldt, lijkt er ook in andere plekken in het land interesse. Verkopers van melkbussen en carbid zien een toename in bestellingen.

Maar als je de kunst van het carbidschieten niet beheerst, kan het levensgevaarlijk zijn. Ervaren carbidschutters waarschuwen mensen die het nog nooit hebben gedaan, om er niet aan te beginnen. En artsen roepen burgemeesters in gemeenten waar de traditie niet bestaat om carbidschieten te verbieden.

'Begin niet aan carbidschieten als je het nooit hebt gedaan'

Opmars van terreurgroepen in Afrikaanse landen

IS mag dan verslagen zijn in het Midden-Oosten, op het Afrikaanse continent zijn groepen die aan de terreurorganisatie verbonden zijn juist bezig met een opmars. Dit gaat met veel geweld gepaard en destabiliseert veel toch al zwakke landen. We praten erover met onderzoeker Jacob Zenn, die terreurgroepen in Afrika volgt. Ook zoomen we in op de situatie in Burkina Faso.

'IS leeft zeer krachtig voort in Afrikaanse landen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl