De Socialistische Partij heeft recent zes leden uit de partij gezet. Volgens de partijtop gaat het om geradicaliseerde communisten die "de partij willen overnemen". Maar volgens de SP-leden in kwestie wordt er een heksenjacht gehouden op leden die kritiek uiten op de koers van de partij.
"Elke discussie wordt de nek omgedraaid", zegt Olaf Kemerink. Hij is net als Gus Ootjers geroyeerd als lid. "Vanwege vermeend lidmaatschap van een andere politieke partij, namelijk het Communistisch Platform en Marxistisch Forum. Het partijbestuur zegt dat het politieke partijen zijn, maar daar zijn wij het niet mee eens."
Volgens Kemerink en Ootjers gaat het om "pressiegroepen met een klassiek-marxistische inslag" die binnen de partij opereren. "Er zou binnen de SP ruimte moeten zijn voor meerdere stromingen. Maar door deze groepen als politieke partij te bestempelen is er een excuus om mensen met een andere mening eruit te zetten."
'Geradicaliseerde zolderkamercommunisten'
Het partijbestuur noemt het Communistisch Platform en het Marxistisch Forum "in alle opzichten" politieke partijen. "Deze groepen hebben een eigen ideologie, programma, bestuur, bijeenkomsten en besluitvorming", zegt Arnout Hoekstra, de algemeen secretaris van de SP.
De SP zegt geen dubbel lidmaatschap te accepteren. "Daar zijn de statuten heel duidelijk over. En wij accepteren ook niet dat een handjevol geradicaliseerde zolderkamercommunisten probeert om onze partij over te nemen", zegt Hoekstra. "Als je zelf aan de verkiezingen wil meedoen, dan moet je zelf een partij oprichten."
Deze mensen zeggen echt heel enge dingen. Ze willen de bevolking bewapenen om over te gaan tot een burgeroorlog.
Het Communistisch Platform bestaat al langer, maar is volgens het SP-bestuur recent een andere richting ingeslagen. "Eerder was het een klein groepje communisten dat marxistische boeken besprak. Maar in de afgelopen maanden zijn ze zich meer gaan organiseren en proberen ze grotere groepen aan zich te binden."
De opvattingen van de groep zijn behoorlijk radicaal, zegt Hoekstra. "Ze zeggen echt heel enge dingen. Zij willen de bevolking bewapenen om over te gaan tot een burgeroorlog. Dat accepteren wij niet. We laten niet toe dat zij onze partij gebruiken om daartoe op te roepen."
SP bereid een stap naar rechts te doen
Volgens de geroyeerde leden heeft het partijbestuur een andere reden om het Communistisch Platform weg te zetten als politieke partij. Namelijk de kritiek die klinkt op de wens van de SP om na de volgende verkiezingen mee te regeren en het feit dat partijleider Lillian Marijnissen daarbij samenwerking met de VVD niet uitsluit.
"Op de Algemene Ledenvergadering van ROOD, de jongerenafdeling van de SP, is een motie aangenomen tegen regeringsdeelname. Daar is Marijnissen best wel van geschrokken. Het is vervolgens toegeschreven aan Communistisch Platform", zegt Kemerink. "Daarna volgden de aanmerking als partij en de royementen."
"De partij is bereid een stap naar rechts te doen voor regeringsdeelname", zegt Ootjers. "Klassiekere standpunten worden steeds meer weggedrukt. Als dat gepaard gepaard gaat met aanvallen op kritische leden, dan lijkt het me duidelijk dat het de wens is om salonfähig te worden en in te zetten op regeringsdeelname."
'Mijn hart ligt nog bij de SP'
Het SP-bestuur verwacht op dit moment niet dat er meer royementen zullen volgen. Kemerink en Ootjers vinden het jammer dat ze geen lid meer zijn. "Mijn hart ligt nog steeds bij de SP", zegt Kemerink. "Het liefst komen we terug", vult Ootjers aan. De twee gaan in beroep tegen het royement.
Kemerink maakte een goede kans om lid van het bestuur van ROOD te worden, zegt de huidige voorzitter Arno van der Veen. "Het heeft een grote impact op ROOD dat een serieuze bestuurskandidaat opeens geroyeerd wordt, zonder overleg van bewijs en zonder wederhoor."
Omdat de procedure van bezwaar nog loopt, vindt het bestuur van ROOD het te ingrijpend om Kemerink zijn kandidatuur te ontzeggen. Daarom kan hij nog steeds gekozen worden aanstaande zondag als de ROOD-leden het nieuwe bestuur kiezen.