Verpleeghuis Oosterhout

De uitzending van 15 november: Tweede golf rampzalig voor verpleeghuis / Polen blijft zagen aan de poten van de rechtsstaat

Tweede golf rampzalig voor verpleeghuis

Iets wat in de eerste golf vaak "een stille ramp" werd genoemd, lijkt zich weer te voltrekken. Want waar de aandacht ook dit keer vooral uitgaat naar dalende ziekenhuiscijfers en de IC-capaciteit, is er minder aandacht voor de cijfers in de verpleeghuizen. Waren er vijf weken geleden 287 locaties met een besmetting, de teller staat nu op 676. En anders dan bij jonge mensen, lopen besmettingen in verpleeghuizen vaak niet goed af. Van alle sterfgevallen, vindt de helft plaats in het verpleeghuis.

We zijn in verpleeghuis Buurtstede in Brabant op de gesloten covid-afdeling, waar demente ouderen met corona worden verpleegd. En dat is loodzwaar, voor patiënt en verpleger.

Zware zorg voor mensen met dementie én corona in verpleeghuis

Polen blijft zagen aan de poten van de rechtsstaat

De Europese Unie probeert Polen harder aan te pakken. Als de regering de rechtsstaat niet respecteert, komt er geen financiële steun. Maar de Poolse regering lijkt niet onder de indruk van de Brusselse dreigementen: rechters die zich kritisch uitlaten over de regering, waren al slachtoffer van intimidaties. Nu lijkt een bekende advocaat aan de beurt. Te gast is rechter Kees Sterk, ook hoogleraar Europees Recht in Maastricht. En tot voor kort voorzitter van het Europees Netwerk voor Raden van de Rechtspraak.

Advocaten vrezen Poolse regering

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl