The Rolling Stones treden in 2018 op in Miami

De magie rondom de Stones: ‘De Van Goghs van de rockmuziek’

  • Steef Bouwman

    redacteur Binnenland

  • Steef Bouwman

    redacteur Binnenland

Zeg je The Rolling Stones, dan zeg je rock-'n-roll, Satisfaction en Mick Jagger. Maar ook: kenmerkende platenhoezen, decors en kleding. Want naast een wereldberoemde rockband zijn de Stones de afgelopen vijftig jaar een onverwoestbaar cultuurfenomeen. In het Groninger Museum liggen 400 objecten die de muzikale en culturele reis van de Stones belichamen. Van iconische kostuums tot aan de studio van de groep.

Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, is lyrisch over het binnenhalen van de tentoonstelling. "The Rolling Stones hebben zélf kunstgeschiedenis gemaakt, door de samenwerking met anderen kunstenaars. Ze zijn misschien wel de Van Goghs van de rockmuziek."

Iconische beeld van 'Stones'

In de expositie is natuurlijk aandacht voor de knalrode, uitgestoken tong. Het is misschien wel een even bekend beeld als de gele 'M' van McDonald's of Apples aangebroken appeltje. Het logo van de Rolling Stones werd vijftig jaar geleden bedacht door John Pasche, toen hij als 25-jarige eindexamenstudent grafisch ontwerp werd benaderd door ene Mick Jagger.

Correspondent Tim de Wit ging in Londen langs bij de inmiddels 75-jarige Pasche. Hij vertelt dat-ie alles behalve rijk is geworden van de beroemde 'tongue and lips'.

John Pasche vroeg slechts 50 pond voor het wereldberoemde logo

Ook de Nederlandse popfotograaf Claude Vanheye is vaak dicht bij de Stones gekomen. Vanheye is altijd diep onder de indruk geweest van Jagger, de onbetwiste leider en geestelijk vader van de rockband. "Hij is echt de baas. Hij bepaalt het beeld van de band. Naast de muziek is hij ook degene die alle creatieve zaken bedenkt. Als een dirigent houdt hij alles bij elkaar."

Unieke foto

De mooiste foto die Vanheye maakte van de Stones? Een portret van, hoe kan het ook anders: Mick Jagger. De zanger kwam bij hem langs in de fotostudio. "De magie van deze foto is dat hij de tijd had genomen om naar mijn studio te komen. Ik had echt de kans om m'n stempel te drukken op deze foto. Dat is natuurlijk een verschil met live-foto's, waar je met dertig man hetzelfde plaatje schiet."

De expositie 'Unzipped' was eerder te zien in onder meer de Verenigde Staten en Londen. Mick Jagger opent 20 november online de tentoonstelling in het Groninger Museum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl