Joe Biden en Donald Trump

De uitzending van 5 november: Nog geen uitslag VS / Rotterdamse docent ondergedoken / Politie wil vuurwerkverbod

Nieuwe president VS?

Weten we vandaag wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt? In vijf van de vijftig Amerikaanse staten is er nog geen definitieve uitslag. In de swing states is het verschil tussen kandidaten Joe Biden en Donald Trump soms maar een paar duizend stemmen.

Biden lijkt op dit moment de beste kaarten te hebben, maar de verschillen zijn minimaal. Vanavond uitgebreid aandacht voor de verkiezingen. We spreken onder meer met verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal die in Delaware bij de Republikeinse achterban van Trump is en met correspondent Marieke de Vries in Washington DC. Amerikajournalist Laila Frank praat ons bij in de studio.

Nog geen verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten

Rotterdamse docent ondergedoken om spotprent

De Rotterdamse docent die wordt bedreigd vanwege het tonen van een spotprent in de klas, is ondergedoken. Dat meldt NRC. Er zijn verschillende andere leraren op de school die zich niet meer veilig zouden voelen.

In de klas werd maandag de vermoorde Franse docent Samuel Paty herdacht. De Franse leraar werd onthoofd door een extremistische moslim. Hij had in een les over vrijheid van meningsuiting cartoons van de profeet Mohammed laten zien. Bij de herdenking in Rotterdam wilden een aantal islamitische meisjes uit de klas dat de Rotterdamse docent een cartoon verwijderde van het prikbord. De discussie liep hoog op, nadien werden er bedreigingen geuit. Te gast zijn Kamerleden Paul van Meenen (D66) en Bente Becker (VVD).

Rotterdamse leraar bedreigd en ondergedoken na laten zien van een spotprent

Politie wil tijdelijk totaalverbod op verkoop en afsteken van vuurwerk

De Nationale Politie wil een tijdelijk totaalverbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Daarmee sluit de politie zich aan bij burgemeesters, die ook om een tijdelijk verbod vragen. Door corona staan hulpverleners tijdens de jaarwisseling dit jaar nog meer onder druk.

Een totaalverbod moet de druk op de zorg verlichten. Ook is het met een verbod voor de politie makkelijker om gericht te handhaven. Bovendien hoopt de politie met een verbod voor te zijn dat agenten, boa's en andere hulpverleners zelf geen behandeling kunnen krijgen tijdens de jaarwisseling. Ruud Verkuijlen, coördinator van de jaarwisseling bij de Nationale politie, is te gast.

Ook politie wil verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk

Advertentie via Ster.nl