Leerlingen van het Mendel College in Haarlem dragen vanaf het begin van het schooljaar een mondkapje

Kinderarts en OMT-lid: sluiten scholen is funest voor kinderen

De druk op de ziekenhuizen blijft toenemen, de besmettingen blijven toenemen. En dus is de kans groot dat de huidige gedeeltelijke lockdown een strengere zal worden. En net als tijdens de eerste golf, neemt ook de onrust over besmettingen op scholen weer toe. Kinderarts Károly Illy, tevens lid van het OMT dat het kabinet adviseert over coronamaatregelen, vindt het sluiten van de scholen echter geen optie.

"Het RIVM heeft vastgesteld dat 10 procent van het aantal clusters terug te voeren is op kinderopvang en het onderwijs. Dus bij zowel kinderen als docenten." Illy zegt nadrukkelijk: "Slechts 10 procent. In Nederland zitten of werken bijna drie miljoen mensen op scholen en kinderdagverblijven, dus ik vind het wel meevallen."

Maar het RedTeam, een onafhankelijke groep van deskundigen, stelt voor om een paar weken in een volledige lockdown te gaan. Ginny Mooy van het RedTeam: "Op dit moment kunnen we geen veilig onderwijs geven. Anderhalve meter is niet verplicht op middelbare scholen en al helemaal niet op basisscholen."

Interacties

Wat precies de rol van scholen is bij de verspreiding van het virus is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maar het RedTeam roept nadrukkelijk op om de scholen een paar weken te sluiten en in een volledige lockdown te gaan. De tegenhanger van het OMT gaat daarin vrij ver: "Scholen moeten twee weken dicht en alleen supermarkten en apotheken mogen open blijven. Als we dit nu doen kunnen we over een paar weken ons leven weer oppakken."

Deze persoonlijke contacten kunnen ze later niet inhalen.

Kinderarts Károly Illy

Illy ziet de meerwaarde ervan niet. "Het blijft waarschijnlijk niet bij die twee weken. En bovendien is dit niet het moment. Scholen spelen niet zo'n grote rol bij dit virus. Sluiten van de scholen heeft nauwelijks effect, blijkt ook uit onderzoeken in het buitenland."

"Ik zeg niet dat scholen geen rol spelen, maar de rol valt mee. Op elke plek waar mensen elkaar ontmoeten zijn er besmettingen. Op het werk, een woonboulevard en dus ook in het onderwijs. Maar juist voor kinderen is het belangrijk dat ze elkaar zien en interacties met elkaar aangaan. Deze persoonlijke contacten kunnen ze later niet inhalen."

De kinderarts vindt Wales een goed voorbeeld. "Daar is een complete lockdown maar scholen blijven open. Daar hebben ze het belang gezien. Ik spreek kinderartsen en kinderpsychiaters, die zien in de afgelopen periode veel meer somberheid en neerslachtigheid en depressies bij kinderen. En ook veel minder beweging, ongezond eten, meer schermen. Meer obesitas en overgewicht. Ik zal ervoor strijden om zo lang mogelijk de scholen open te houden."

Alle scenario's op tafel

Naast het Red Team wil ook de Stichting Protect Everybody, die pleit voor strengere coronamaatregelen, de overheid dwingen de scholen weer tijdelijk te sluiten. Het kabinet heeft twee weken de tijd om op hun verzoek te reageren, anders start het platform een kort geding tegen de staat.

Premier Mark Rutte sprak vandaag op het Catshuis met een deel van het kabinet en met deskundigen als Jaap van Dissel (RIVM) over de huidige en mogelijk nieuwe coronamaatregelen. Voor het kabinet liggen alle scenario's op tafel als het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen.

Het kabinet maakt deze week de balans op van de resultaten van de gedeeltelijke lockdown. Op zijn vroegst volgt dan dinsdagavond weer een persconferentie van Rutte en minister Hugo de Jonge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl