Aangepast

Nederlander hackt opnieuw Twitteraccount van president Trump

  • Rudy Bouma

    verslaggever

  • Rudy Bouma

    verslaggever

Een Nederlandse ethisch hacker heeft vrijdag toegang gehad tot het Twitteraccount van de Amerikaanse president Trump. Uit onderzoek van Vrij Nederland blijkt dat de bewuste hacker, Victor Gevers (44), na zeven pogingen het juiste wachtwoord raadde: maga2020!, verwijzend naar de campagneslogan "Make America Great Again" van de president. De zogenoemde tweestapsverificatie bleek te zijn uitgeschakeld.

Tegenover de Amerikaanse techsite The Verge ontkent zowel Twitter als het Witte Huis dat het account van Trump is gehackt. "We hebben geen bewijs gezien dat deze bewering ondersteunt, ook niet in de Nederlandse publicaties", zegt een woordvoerder van Twitter. "We hebben speciale beveiligingsmaatregelen genomen voor een selecte groep Amerikaanse accounts die belangrijk zijn voor de verkiezingen."

In 2016 lukte het Gevers met twee anderen ook al door te dringen tot het account van Trump. Toen haalden ze zijn wachtwoord uit een gelekte database van LinkedIn, waar Trump dezelfde logingegevens had gebruikt. Het wachtwoord was destijds 'yourefired', een tekst die Trump vaak gebruikte in het reality-programma The Apprentice.

IQ van 197

In de talkshow Op1 werd Gevers gevraagd naar een tip voor een sterker wachtwoord, waarop hij 'Make America Great Again' suggereerde. Een variant daarop blijkt nu dus inderdaad door Trump te zijn gebruikt.

Het account van Trump bleef bij een eerdere grootschalige hack van accounts van prominenten in juli gespaard. Op de accounts van Barack Obama, Elon Musk en Joe Biden verscheen een oproep om bitcoins over te maken.

Trump zei eergisteren nog op een campagnebijeenkomst dat "niemand gehackt wordt" omdat je daarvoor iemand nodig hebt "met een IQ van 197 die 15% van je wachtwoord weet".

Wie toegang heeft tot een Twitteraccount kan namens diegene twitteren, het wachtwoord en de profielfoto veranderen maar ook de persoonlijke berichten lezen. Gevers zegt deze dm's, direct messages, niet te hebben gelezen.

De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdagavond contact met hem opgenomen, nadat de hacker op allerlei manieren geprobeerd heeft het team van Trump op de hoogte te brengen van het beveiligingslek.

In de NOS op 3 Tech Podcast vertelt Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma uitgebreid over deze en de vorige hack. Beluister het gesprek in je favoriete podcast-app of hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl