Duizenden mensen zijn in Frankrijk op de been als eerbetoon aan de onthoofde leraar in een voorstad van Parijs

De uitzending van 21 oktober: Frankrijk treedt op tegen radicale moslims / Sneltesten veelbelovend / Herstelbetalingen na decennia racisme

Franse regering wil hard optreden tegen radicale moslims

In Parijs wordt vandaag een nationale herdenking gehouden voor de omgebrachte leraar Samuel Paty. De docent werd vrijdag onthoofd door een extremistische moslim, nadat hij tijdens een les spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien. In het onderzoek naar de moord op Paty zijn inmiddels 16 mensen opgepakt.

Frankrijk komt ondertussen met een reeks van verstrekkende maatregelen tegen verdachte islamitische organisaties. Gisteren werd bijvoorbeeld een moskee gesloten die een video op Facebook plaatste, waarin leraar Paty werd zwartgemaakt. En de minister van Binnenlandse Zaken wil een paar honderd geradicaliseerde moslims het land uitzetten.

Of het allemaal wettelijk kan is nog onduidelijk, maar de Franse regering zet duidelijk een koerswijziging in. We bespreken de aanpak met terrorismedeskundige Beatrice de Graaf, zij is vanavond te gast. Ook spreken we met de Franse onderzoeker Hugo Micheron. Hij sprak voor zijn Le Jihadisme français met 80 gevangen jihadisten.

'In Frankrijk lopen hele diepe breuklijnen door de samenleving'

Sneltesten veelbelovend, maar er zijn ook haken en ogen

Een 'game-changer' en 'zeer hoopgevend', zo werden de afgelopen weken verschillende nieuwe snelle testmethoden voor het coronavirus geïntroduceerd. Met een beetje geluk hoef je binnenkort slechts een kwartiertje te wachten in de teststraat en kan je met een negatieve test meteen weer aan het werk of naar de winkel. Maar gezondheidseconoom Jochen Mierau ziet nog wel wat haken en ogen. Hij is vanavond te gast. Ook nemen we drie sneltesten onder de loep. Wat zijn de voor- en nadelen?

'We hadden eerder moeten nadenken over uitrollen sneltests'

Wat zit erachter de anti-racismeprotesten in de VS?

Het is één van de grote thema's in een toch al beladen verkiezingsjaar: het hardnekkige racisme in de Amerikaanse samenleving. Miljoenen Amerikanen gingen er dit jaar de straat voor op.

Op onze verkiezingsreis van Florida naar Washington maken we een stop in de stad Asheville in North Carolina, waar de zwarte bevolking de afgelopen jaren in aantal terugliep. Veel Afro-Amerikanen zien er geen toekomst meer, en wijten dat aan een systeem van apartheid: onder het mom van stadsvernieuwing zijn decennialang zwarten uit hun woonwijken geveegd. In de wijken die mochten blijven, mochten ze geen huizen kopen omdat ze zwart waren. De stad biedt nu herstelbetalingen aan de zwarte gemeenschap. Helpt dat jaren van apartheid goed te maken?

In Asheville zien veel zwarte inwoners geen toekomst meer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl