Coronavaccin wordt in China getest op medewerkers van farmaceutische- en staatsbedrijven

De uitzending van 20 oktober: Bijwerkingen van een coronavaccin / Bewust besmetten om vaccin te vinden / Deze kiezers blijven Trump trouw / Weer data ingezet bij verkiezingen VS?

De bijwerkingen van een coronavaccin

Zodra een coronavaccin op grote schaal wordt verspreid, heeft het middel een intensief testtraject doorstaan. Toch zijn bijwerkingen, zeker op de langere termijn, nooit helemaal uit te sluiten. Het landelijke bijwerkingencentrum Lareb houdt straks meldingen van bijwerkingen bij. We bespreken het met directeur Agnes Kant.

Met welke bijwerkingen coronavaccin moeten we rekening houden?

En de Britten gaan proefpersonen bewust besmetten met het coronavirus om sneller te weten of een vaccin werkt. Hoe verstandig is dat? Dat bespreken we met infectieziektenexpert Meta Roestenberg van het LUMC.

Britse proefpersonen besmet met corona om vaccin te testen

Deze kiezers blijven Trump trouw

Nog precies twee weken en dan is het verkiezingsdag in de Verenigde Staten. President Trump staat achter in de peilingen, maar een flink deel van de kiezers blijft hem door dik en dun steunen. Een belangrijke achterban zijn witte mannen, vaak lager opgeleid en woonachtig buiten de steden.

Nieuwsuur reist deze weken door een aantal swing states, van Miami naar Washington. Vandaag zijn we in het plaatsje Cartersville in Georgia, voor een goed gesprek met één van die trouwe kiezers.

'Een witte man uit het Zuiden, een grotere slechterik is er niet te vinden''

Nog steeds data ingezet om kiezers VS te beïnvloeden?

Het enorme privacyschandaal rond Cambridge Analytica ligt nog vers in het geheugen: het Britse databedrijf misbruikte Facebook-profielen voor het heimelijk beïnvloeden van tientallen miljoenen Amerikanen. Worden die gegevens in de huidige verkiezingscampagne nog steeds gebruikt? Daarover spraken we klokkenluider Christopher Wylie. Zijn boek over de affaire, De Grote Dataroof, is zojuist verschenen in het Nederlands.

Nog steeds data ingezet om kiezers VS te beïnvloeden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl