Aangepast

Truckers door corona gevangen in hun wagen: 'Eten met het bord op schoot'

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

Ze maken lange dagen achter het stuur en moeten dan 's nachts ook nog in hun truck slapen. Voor een vrachtwagenchauffeur is de maaltijd 's avonds in het wegrestaurant vaak het enige moment van ontspanning. Maar sinds donderdag mogen ook de wegrestaurants geen maaltijden meer binnen serveren. En dus krijgen de chauffeurs nu hun eten in de truck geserveerd.

Volgens Jurrian Visscher, eigenaar van wegrestaurant de Roadrunner in Dalfsen, is dat "onmenselijk". Samen met Sandra van Schaeren van de grote truckstop in Malden stuurde hij een brandbrief naar minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur om ontheffing te vragen voor de chauffeurs.

"Vrachtwagenchauffeurs hebben een vitaal beroep. Ze zitten urenlang achter het stuur en we moeten ze dan ook de mogelijkheid bieden om even, uiteraard met anderhalve meter afstand, aan tafel te kunnen ontspannen", zegt Van Schaeren. Ze vindt het oneerlijk dat hotels hun gasten nog wel maaltijden mogen aanbieden in het restaurant.

Ook de truckers zelf vinden het erg jammer dat ze het wegrestaurant niet meer in mogen. In de cabine zit je maar alleen, ze missen de gezellige gesprekken met hun collega's:

'Je mist de gesprekken met collega's, een stukje gezelligheid'

"We kunnen bijna nergens terecht om even uit te rusten of naar de wc te gaan. Als je dan ook nog maandenlang in de truck moet eten, dan is dat geen pretje", zegt een trucker die net als duizenden anderen door de week moet overnachten bij een van de wegrestaurants. Chauffeurs zijn namelijk gebonden aan wettelijke rij- en rusttijden.

Visscher van Roadrunner vindt het een groot probleem dat chauffeurs vanwege de maatregelen helemaal niet meer uit de truck komen. "Voor ons is het eigenlijk winstgevender als we de chauffeurs in de wagen het eten brengen, maar ik vind het mensonterend dat ze geen enkele vorm van ontspanning meer hebben."

Waar kunnen truckers nog naar de wc?

Dat truckers niet meer in de wegrestaurants kunnen eten is vervelend, maar niet het grootste probleem, zegt Elisabeth Post, voorzitter van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland. Met de sluiting van de restaurants zijn ook de sanitaire voorzieningen gesloten en dat levert volgens haar lastige situaties op voor de chauffeurs.

"Soms kunnen de chauffeurs nog wel bij een pompstation terecht voor de wc, maar dat kan niet altijd", zegt Post. "Daarnaast merken we ook dat chauffeurs bij het punt waar ze moeten laden en lossen ook niet naar het toilet mogen. Bedrijven zeggen dan: alleen voor ons eigen personeel, niet voor derden."

Minister van Nieuwenhuizen roept daarom wegrestaurants en tankstations op om hun sanitaire voorzieningen open te houden voor chauffeurs. "Zij doen enorm belangrijk werk. Het is belangrijk dat ze beschikken over de voorzieningen die zij nodig hebben om op een verantwoorde manier hun werk te blijven doen", zegt de minister tegen Nieuwsuur.

Toch vindt de minister het niet nodig om voor de truckers een uitzondering te maken zodat zij hun warme maaltijd in de wegrestaurants kunnen eten. "Binnen de geldende maatregelen blijft het mogelijk om afhaalmaaltijden aan te bieden. Op deze manier blijft het voor chauffeurs mogelijk om een maaltijd te krijgen langs de weg. Een uitzondering is dan ook niet aan de orde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl