Een terras in Marseille dat op 5 oktober weer open mocht.

In Marseille groeit het verzet tegen coronaregels vanuit 'elitair' Parijs

In Frankrijk staat de verhouding tussen de regering in Parijs en de lokale politiek in Marseille op scherp. In Marseille, de tweede grootste stad van Frankrijk, verzet men zich tegen de coronamaatregelen die door het 'elitaire Parijs' zijn opgelegd.

De zon schijnt, in Brasserie des Templiers in het hart van Marseille heerst opluchting. De bistro's en brasseries moesten vanwege het toenemende aantal besmettingen plotseling hun deuren sluiten. Een maatregel die zonder overleg vanuit Parijs werd opgelegd. Maar nu mogen alle restaurants vervroegd weer open. De autoriteiten hebben bakzeil gehaald na aandringen van lokale politici.

"De hele politiek - van rechts tot links, van de communisten tot het Front National - stond aan onze kant", zegt Frédéric Jeanjean, voorzitter van de restauranthouders in Marseille. "Door zich op te werpen als tegenstander bracht de regering hier eenheid."

Week van protest

Afgelopen week was een week van protesten, van wanhopige en woedende restauranthouders. Ook de lokale politiek kwam dus in opstand. Volgens de Marseillais vielen de coronacijfers in de tweede stad van Frankrijk wel mee.

Met de verplichting tot sluiten raakte de regering een open zenuw, de rivaliteit tussen Parijs en Marseille. "Maanden heeft men gezegd dat we zouden overleggen", zegt socioloog Jean Viard. Hij komt uit Marseille en heeft regelmatig contact met president Macron. "Plotseling besloot de regering iets wat een hele stad in de problemen brengt en heel wat kleine ondernemers richting faillissement drukt."

Viard vindt het niet gek dat de lokale politici in opstand zijn gekomen tegen de 'Parijse' regels. "Anders had het geleken alsof ze zich lieten plattrappen en hun mening niet werd gerespecteerd. Ze werden ook niet gerespecteerd. Dat is het probleem."

Eigen onderzoeksraad

In Marseille wordt gesproken over het oprichten van een eigen onderzoeksraad, die eigen, onafhankelijke specialisten heeft en zelf coronacijfers bijhoudt. "Daarmee voorkomen we dat Parijs over Marseille beslist", zegt Samia Ghali, oud-senator en wethouder in Marseille.

Niet iedereen is het met wethouder Ghali eens. Er is ook vrees voor nog meer strijd tussen Parijs en Marseille. Horecaman Jeanjean denkt dat er niet nog een gezondheidsraad moet worden opgericht. "We moeten hier met zijn allen uitkomen. Niet het ene lab tegen het andere laboratorium tegen het andere, dat verdeelt het land te veel. Daardoor verlies je geloofwaardigheid."

Strijd over medicijnen en beleid

Er was al eerder strijd tussen Marseille en Parijs over het uitgestippelde beleid. Die strijd werd gevoerd door arts-microbioloog Didier Raoult. De 68-jarige arts is gespecialiseerd in infectieziekten en al maandenlang fel pleitbezorger van het gebruik van het - omstreden - malariamedicijn hydrochloroquine tegen corona.

De aanpak van Raoult is omstreden, maar in Marseille wordt hij als held gezien. De viroloog wordt gesuggereerd als belangrijk lid van de nog te vormen onderzoeksraad. Ook de arts Louis Fouché wordt genoemd.

"Het is noodzakelijk. Want de wetenschappelijke raad in Parijs is zijn verstand kwijt", zegt Fouché. Hij is een van de initiatiefnemers van een manifest tegen het regeringsbeleid. Dat werd door driehonderd artsen en wetenschappers ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl