Corona versnelt de trek naar het platteland, zeggen makelaars

Door de coronacrisis willen meer stedelingen naar het platteland verhuizen dan voorheen. Dat zeggen tientallen makelaars in een rondgang van Nieuwsuur.

Een peiling van Funda onder ruim 1100 gebruikers van de huizenwebsite versterkt dat beeld. Twaalf procent van de respondenten overweegt door de coronacrisis om de stad in te ruilen voor een dorp. Nog eens vijf procent zegt uit de stad te vertrekken als de situatie over een jaar niet is veranderd.

'Hysterisch'

"Door corona lijkt het alsof iedereen een extra zetje heeft gekregen, en dat snap ik best", zegt makelaar Suzanne Thöene, die zich specialiseert in woningzoekers die de stad willen verlaten. "Als je met elkaar 24 uur per dag thuis zit, ga je heel anders kijken naar de ruimte die je hebt."

Thöene heeft het dubbel zo druk als voor de coronacrisis, zegt ze. Ze spreekt van "hysterische" taferelen. "Het is gekkenhuis. Een aanvraag van vijftig, zestig mensen per woning is niet eens meer gek. Ik heb wachtlijsten voor bezichtigingen."

De coronamaatregelen die mensen dwingen meer binnen te blijven, zijn een belangrijke oorzaak voor de trend richting platteland, denkt Rijksbouwmeester Floris Alkemade. "Mensen hebben doorgekregen dat ze vanuit huis kunnen werken. En daarmee zijn de afwegingen van waar je wilt wonen ook anders geworden. Dat kan een blijvend effect zijn van deze pandemie."

Alkemade ziet al langer een ontwikkeling dat meer (Rand)stedelingen hun woning verruilen voor een huis op het platteland. "Je ziet bewegingen op gang komen die al voor de pandemie in gang waren gezet en nu versneld worden."

Ook in Sint-Oedenrode kun je wonen en toch in verbinding staan met alles wat het stedelijk leven te bieden heeft.

Floris Alkemade, Rijksbouwmeester

Hij noemt steden "broedplaatsen van uitwisselingen van culturen, waar alles gebeurt". Maar tegenover het succes van steden staat dat ze voor steeds meer mensen nauwelijks te veroorloven zijn.

En dus zijn dorpen voor steeds meer mensen een aantrekkelijk, betaalbaarder alternatief. Alkemade woonde zelf eerst in Rotterdam, maar tegenwoordig in het kleine Sint-Oedenrode. "Ik vind stedelijk leven ook aantrekkelijk, maar wonen in dorpen zoals deze brengt een enorme kwaliteit van leven met zich mee. Een overweldigende hoeveelheid natuur, prachtige landschappen en er bestaat ook een soort sociale samenhang."

"Bovendien is Nederland zo klein dat je hier kunt wonen en toch in verbinding kan staan met alles wat het stedelijk leven te bieden heeft."

Een eigen stukje land

Alkemade ziet de aantrekkelijkheid van de stad tegenover het dorp als "langjarige bewegingen". De afgelopen jaren "leken alle pijlen op de stad gericht en dat vereffent zich nu weer".

Makelaar Thöene verwacht dat "de gekte" in haar markt de komende tijd zal afnemen, maar dat de tendens naar het platteland voorlopig blijft. "Er komen niet opeens veel huizen bij. En alles wat nieuw wordt gebouwd in de stad is heel erg dicht op elkaar, terwijl het gevoel van ruimte willen steeds belangrijker wordt. Het hebben van een eigen stukje land blijft heel erg in trek."

Een probleem voor iedereen die buiten de stad een woning zoekt, is dat ook daar de huizen opraken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl