De uitzending van 5 oktober: Hoe ziek is/was Trump? / Mogelijk snel nieuwe maatregelen nodig? / Scholen speciaal onderwijs weren 18-plussers / De strijd om Nagorno-Karabach

Hoe ziek is/was Trump?

Veel vragen over de toestand van president Donald Trump vandaag. Om 21:00 uur vanavond komt er een verklaring van de behandelend artsen van het Walter Reed-ziekenhuis waar Trump is opgenomen. We praten over het laatste nieuws met correspondent Arjen van der Horst.

Trump voelt zich weer topfit, de vragen blijven

Mogelijk snel nieuwe maatregelen nodig?

Als het aantal besmettingen niet snel omlaag gaat, zijn aanvullende maatregelen nodig. Die waarschuwing geeft Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. "We willen zoveel mogelijk voorkomen dat we de reguliere zorg moeten afschalen, en daarvoor is de grens wel bereikt." De verwachting is dat in de komende dagen meer dan duizend coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. We praten over mogelijke maatregelen met Gezondheidseconoom Jochen Mierau.

Wat kan Nederland leren van Duitsland?

Scholen speciaal onderwijs leven de wet niet na

Op scholen met speciaal onderwijs leren kinderen rekenen, maar bijvoorbeeld ook klokkijken, of hoe je met een vork kunt eten. Kinderen met een beperking hebben wettelijk gezien tot hun twintigste recht op dat soort onderwijs. Maar sinds de invoering van het passend onderwijs in 2014 zitten er steeds minder van dat type leerlingen van boven de achttien op school.

Nieuwsuur bekeek alle websites van de scholen van het voortgezet speciaal onderwijs. Uit deze inventarisatie blijkt dat meer dan een derde op hun site vermeldt dat hun school enkel bedoeld is voor leerlingen tot en met 18 jaar. Hoe kan dat?

Speciaal onderwijs weert 18-plussers

Het conflict om Nagorno-Karabach

De strijd tussen Azerbeidzjan en Armenië om Nagorno-Karabach lijkt steeds verder uit de hand te lopen. Het conflict heeft een lange geschiedenis. Het christelijke Armenië en islamitische Azerbeidzjan maakten vroeger deel uit van de Sovjet-Unie. Toen die begin jaren 90 uiteenviel, riepen beide republieken op de Kaukasus de onafhankelijkheid uit. De etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach maakten zich in 1991 los van Azerbeidzjan. Volkenrechtelijk hoort het gebied bij Azerbeidzjan.

Na een bloedige strijd, die naar schatting aan 30.000 mensen het leven heeft gekost, werd in 1994 een staakt-het-vuren overeengekomen. In de jaren daarna beschuldigden beide partijen elkaar over en weer van het schenden daarvan. We praten over het conflicht én over de rol van Rusland en Turkije met Oost-Europadeskundige Bob Deen van Instituut Clingendael.

Een stoomcursus Nagorno-Karabach, wat staat er op het spel?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl