De uitzending van 4 oktober: Moeten regels voor kerken strenger? / Zorgen om ammoniumnitraat in Rotterdam / Klachten door onvoltooid rouwen

Moeten de coronaregels voor kerken strenger?

Er is veel ongeloof over een kerk in Staphorst die vandaag drie diensten voor 600 personen per keer organiseert. Bij de eerste coronagolf bleken religieuze diensten achteraf vaak momenten dat het virus zich massaal verspreidde.

Onder bepaalde voorwaarden geldt er voor gebedshuizen geen maximum aan het aantal personen tijdens een dienst. Dit in tegenstelling tot de meeste andere ruimtes, waar het maximum 30 is.

Kunnen de regels voor kerken strenger, of weegt de vrijheid van godsdienst te zwaar? Te gast is hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans.

Godsdienstvrijheid boven volksgezondheid?

Zorgen in Rotterdam om ammoniumnitraat in haven

De Rotterdamse gemeenteraad maakt zich zorgen over schepen met grote hoeveelheden ammoniumnitraat die regelmatig de haven aan doen. Ammoniumnitraat is de stof waarvan in augustus 2750 ton explodeerde in de haven van Beiroet. Daarbij vielen zeker 200 doden.

In Rotterdam leggen jaarlijks enkele tientallen schepen met een grote lading ammoniumnitraat aan. Volgens experts die Nieuwsuur sprak is de kans op een ongeluk of aanslag hier heel klein, maar niet nul.

'Zo'n explosie kan de stad plat exploderen'

Ernstige klachten door onvoltooid rouwen

Fysiek afscheid nemen was de afgelopen maanden soms onmogelijk. Dat maakt het verwerken van verlies moeilijk. Deskundigen verwachten dat veel nabestaanden aankloppen bij de gezondheidszorg met langdurige rouwklachten.

Hoe is het om door corona nooit echt afscheid te kunnen nemen van je geliefde?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl