De uitzending van 2 oktober: Studenten protesteren / Interne strijd bij 50Plus / Perfecte storm voor VK / Trump en het coronavirus

Studenten protesteren tegen online onderwijs

In Amsterdam wordt vandaag door studenten gedemonstreerd tegen de grote hoeveelheid online lessen. Onder de leus "Wij willen naar school' hopen ze weer meer fysieke colleges te kunnen volgen. Online demonstreren studenten mee via de #wijwillennaarschool.

Lyle Muns, voorzitter van studentenvakbond LSVb en mede-initiatiefnemer van het protest, is vanavond te gast. Ook Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen, schuift aan in de studio.

Studenten willen meer fysiek onderwijs, want corona blijft nog wel even

Trump heeft het coronavirus

President Trump en zijn vrouw Melania hebben corona. Dat heeft de Amerikaanse president bekendgemaakt op Twitter. Vooralsnog wordt er gemeld dat de Amerikaanse president milde verkoudheidssymptomen heeft. Tegenkandidaat Joe Biden is negatief getest op het virus.

We spreken met correspondent Lucas Waagmeester, die in Washington is. Hij vertelt over de laatste stand van zaken en legt uit wat er zal gebeuren als Trump ernstig ziek zou worden. Daarnaast gaan we in op wat dit met de verkiezingscampagne doet.

Trump heeft het coronavirus, verkiezingscampagne op zijn kop

Nieuwe lijsttrekker 50Plus

50Plus kiest morgen een nieuwe lijsttrekker. De lijsttrekkersstrijd splijt de partij. Dat is de tweede keer in korte tijd, nu partijvoorzitter Jan Nagel niet kiest voor Corrie van Brenk, die na veel gedoe in het voorjaar fractievoorzitter werd.

Nagel wil Liane den Haan - nu nog voorzitter van ouderenbond ANBO - als lijsttrekker. Dat zorgt voor veel frictie in de partij, al beweert Nagel dat het allemaal wel meevalt. Voor de camera's proberen veel 50Plussers nog een beetje de vrede te bewaren, maar als die uit zijn, zeggen ze de naarste dingen over elkaar.

Vileine leiderschapsstrijd bij 50Plus

Perfect storm voor VK

Het VK lijkt af te stevenen op een Perfect Storm: een no-deal brexit, met alle economische gevolgen van dien, lijkt met de dag reëler te worden. Terwijl het land al zucht onder de economische gevolgen van de Covid-crisis (o.a. rap stijgende werkloosheid) en het aantal besmettingen toeneemt, blijven de kiezers die hierdoor het hardst geraakt (gaan) worden trouw aan Boris Johnson.

Het lijkt hen niet veel uit te maken wat Johnson doet. Ondertussen raakt de bevolking politiek steeds verdeelder. We bezoeken het Britse stadje Mansfield, in het district Nottinghamshire. Mansfield is een voormalige mijnstad en van oorsprong een Labour-bolwerk dat bij de vorige verkiezingen volledig blauw werd en voor Johnson koos.

Een perfect storm voor het VK: Covid, krimp en een naderende no-deal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl