Mondkapjes

De uitzending van 30 september: Toch een landelijk mondkapjesadvies / Trump vs. Biden, het eerste debat / Verdroging van Nederland

Coronadebat: toch een landelijk mondkapjesadvies

De Tweede Kamer debatteerde vandaag met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over het coronavirus en de maatregelen. Premier Rutte omarmde vanmiddag de wens van de Tweede Kamer voor een dringend advies om overal een mondmasker te dragen in de publieke binnenruimte. Dat is per direct ingegaan. Het kabinet gaat werken aan de specifieke invulling van de richtlijn.

Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij over de maatregel en het debat. Ook spreken we met oud-RIVM-directeur Roel Coutinho, over het mondkapjesadvies en de rol van het Outbreak Management Team (OMT). Hoe vrij kunnen de OMT-leden nog adviseren?

Coronadebat: toch een landelijk mondkapjesadvies

Verdroging van Nederland

Het droogste voorjaar ooit en twee uitzonderlijk droge zomers (2018 en 2019) hebben een proces verergerd dat al langer gaande is: de verdroging van Nederland. Maar wetenschappers waarschuwen al zeker dertig jaar voor de ernstige gevolgen die een dalende grondwaterstand heeft voor de natuur.

Nieuwsuur reconstrueert vanavond waarom er lang niets gebeurde. En kijkt naar Noord-Brabant waar waterschappen en de provincie aan een nieuw plan werken dat meer water moet vasthouden. Het bestuur staat nu al voor lastige keuzes die elders in het land nog gemaakt moeten worden.

De verdroging van Nederland 'is vooral een keuze'

Trump vs. Biden, het eerste debat

Een "shitshow" en een "kroeggevecht" noemden Amerikaanse nieuwszenders en journalisten het debat tussen president Donald Trump en uitdager Joe Biden. De verwijten vlogen over en weer. Biden werd uitgemaakt voor socialist, Trump werd een clown genoemd. En toen was het debat nog maar vijf minuten bezig.

Het een harde verkiezingsstrijd noemen is een understatement. Kiezers betwijfelen ondertussen of ze nog in eerlijke verkiezingen kunnen geloven. Correspondent Marieke de Vries geeft de laatste stand van zaken.

'Tussen deze twee moeten wij als 's werelds grootste democratie kiezen?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl