De uitzending van 25 september: Coronaregels besproken | Brabantse jongeren over het virus | QAnon in opkomst

Brabantse jongeren houden zich strikter aan de regels

Honderden Willem II-supporters die op een voetbalfeest te dicht op elkaar staan: dat beeld uit Brabant gaat nu rond. Maar er is ook een andere werkelijkheid. Want voor Brabantse jongeren heeft corona een andere lading dan voor veel leeftijdsgenoten. Geen provincie werd in de beginmaanden van de pandemie harder getroffen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat ze er meer van weten en meer met maatregelen zijn. Wij spreken met een paar jonge Brabanders.

Op de Brabantse kermis hangt de schaduw van corona

Waarom wachten met maatregelen?

Er zijn in de randstad grote zorgen om het stijgend aantal corona-besmettingen, zei premier Rutte vanmiddag. Toch worden aanvullende maatregelen daar pas komende dinsdag aangekondigd.

Nieuwe maatregelen corona aangekondigd

Vanaf zondag gaan in acht extra regio's maatregelen in die elders ook al gelden. De kroegen gaan eerder dicht, de groepsgrootte wordt beperkt. Maar hadden die maatregelen de afgelopen week eigenlijk wel genoeg effect? En waarom nog wachten? We praten erover met John Jorritsma, de burgemeester van Eindhoven en Wim Schellekens, de oud-inspecteur van de Gezondheidszorg.

Wim Schellekens en John Jorritsma in de studio over coronamaatregelen

Complottheorie QAnon in opkomst in Nederland

Een complot van Democraten, hoge ambtenaren en zakenmensen is uit op een wereldregering en maakt zich schuldig aan satanisch ritueel misbruik van kinderen. Dat is de kern van QAnon, een samenzweringscultus die wereldwijd snel aan populariteit wint, tot in Washington aan toe. Deskundigen vrezen voor schade aan de democratie, en veiligheidsdiensten waarschuwen voor geweld door geradicaliseerde aanhangers.

Ook in Nederland wint de theorie aan populariteit. Verslaggever Rudy Bouma deed er onderzoek naar en zit vanavond in de studio.

Amerikaanse complottheorie QAnon ook in Nederland in opkomst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl