Verwoestende brand in kamp op Lesbos
In het migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn vannacht meerdere branden uitgebroken. Grote delen van het kamp zijn uitgebrand. Duizenden bewoners zijn gevlucht. Of er doden of gewonden zijn, is nog niet bekend. Door de branden sliepen duizenden migranten vannacht op straat. De burgemeester van Mytilini, de grootste stad van het eiland, zegt dat het een heel moeilijke situatie is, "want sommigen zullen het coronavirus hebben". In Moria wonen een kleine 13.000 mensen, terwijl er plaats is voor zo'n 3000. Volgens velen is het kamp daarmee uitgegroeid tot het symbool van de falende aanpak van de vluchtelingencrisis door de EU.
Europa-correspondent Saskia Dekkers is in Athene. Te gast is Adil Izemrane van hulporganisatie Movement on the Ground met projecten op Lesbos.
De wereld van de coronatesten
Door de lange verwerkingstijd van coronatesten bij GGD's zoeken steeds meer scholen en zorginstellingen een alternatief, bijvoorbeeld commerciële testen. Personeel met klachten zijn nu tot wel vijf werkdagen niet beschikbaar. Voor die periode moeten bijvoorbeeld scholen een beroep doen op invallers. Een commerciële test geeft vaak dezelfde dag nog uitslag, maar die testen zijn wel veel duurder. Vanavond: de wereld van de coronatesten. We zijn op een school in Amsterdam, waar ze klassen naar huis moeten sturen. En in een zorginstelling in Heerde, dat commerciële tests inkoopt. Te gast is verslaggever Siebe Sietsma, die onderzoek deed naar de prijzen van tests.
Oppositie kritisch over voorwaarden coronaherstelfonds
Vandaag debatteert de Tweede Kamer met premier Mark Rutte over het Europese herstelfonds van 750 miljard euro. De Europese leiders kwamen tot een akkoord na vier dagen onderhandelen, stevige ruzies en openlijke irritaties. Rutte stelde zich tijdens de onderhandelingen hard op, omdat hij vindt dat er voorwaarden gesteld moeten worden aan de (vooral Zuid-Europese) landen die geld krijgen uit het herstelfonds.
De Telegraaf meldt dat het Europese noodfonds Nederland jaarlijks een miljard euro gaat kosten. Dit zou blijken uit navraag bij het ministerie van Financiën. De meeste oppositiepartijen zijn ontevreden over de afspraken, vooral omdat Nederland ermee heeft ingestemd dat het coronapakket voor een deel (390 miljard) uit subsidies in plaats van leningen bestaat. Arjan Noorlander duidt het debat.