De uitzending van 4 september: Uitspraak Wilders-proces / Wedloop om vaccins / kritiek op testbeleid

Na zes jaar uitspraak in 'minder Marokkanen'-proces

Na zes jaar is Geert Wilders veroordeeld voor groepsbelediging in de 'Minder Marokkanen'- zaak. Het gerechtshof in Den Haag sprak hem vrij van het aanzetten tot haat en discriminatie. Wilders gaat in cassatie tegen de uitspraak van het hof. Hij kreeg geen straf.

Vanavond is bij ons hoogleraar Joost van Spanje te gast. Hij onderzoekt al sinds het eerste Wilders-proces wat onder meer het electorale effect is van het hele proces.

Na zes jaar uitspraak in 'minder Marokkanen'-proces

Wedloop om vaccins

De pogingen van verschillende landen en bedrijven om een vaccin tegen corona te ontwikkelen beginnen steeds meer te lijken op een race om invloed en aanzien. Maar in zo'n wedloop liggen fouten op de loer.

Een zo'n mogelijke fout is dat degene die de race wint het vaccin eerst voor zichzelf houdt. Terwijl deskundigen waarschuwen dat het in ieders belang is als je niet alleen in de rijke landen mensen vaccineert, maar bijvoorbeeld ook in ontwikkelingslanden.

Negen koplopers in race om vaccin, rond Kerst 'gaan we de finale in'

'Kleine labs overeind houden'

Er wordt bewust gekozen om de coronatests in Nederland te verdelen over veel verschillende kleine laboratoria. Dat zegt minister Hugo de Jonge in een interview met Nieuwsuur.

Het gebruik van de kleine laboratoria is volgens de minister nodig om de labs, die een belangrijke regionale functie hebben, te behouden. Ondertussen worden de grote laboratoria in Nederland niet volledig ingezet.

Minister na kritiek op verdeling tests: ‘Moeten kleine labs overeind houden’

Natuurparels in de infrastructuur

Bloemen, planten, bijen en vlinders zijn meer dan gewoon leuk om naar te kijken. We zijn er bijvoorbeeld van afhankelijk voor de bestuiving van gewassen, en daarmee dus voor ons voedsel. Maar door menselijk handelen en klimaatverandering sterven bijenrassen uit en verdwijnen vlindersoorten uit ons land.

Mogelijk is een deel van de oplossing hiervoor te vinden op de grote stukken grond die we niet gebruiken: het gras onder elektriciteitskabels, de bermen langs de snelwegen en het spoor. Vandaag deel 3 van onze serie: onverwachte natuurparels.

Natuurparels in de infrastructuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl