Rop Zoutberg
correspondent Spanje
Rop Zoutberg
correspondent Spanje
Voor veel Spanjaarden is de tweede golf van het coronavirus al begonnen. Het land registreert momenteel de meeste nieuwe besmettingen van Europa. De impact van reisbeperkingen en de gevolgen voor de economie zijn groot.
Op de boulevard van Benidorm krioelen de hotels rond het strand met de lauwe Middellandse Zee. Je vindt er bier voor Britten, kroketten voor Nederlanders en kerkdiensten voor Scandinaviërs, want het Spaans toerisme is hier zo'n beetje uitgevonden.
Hoe kunnen ze eten, hun families onderhouden?
Een jongen speelt voor een lauw zaaltje een riedel evergreens.
Zijn gehoor bestaat uit lokale toeristen. Ze klappen traag wat met de liedjes mee. Lokaal, dat wil zeggen Spaans. Want Britten, Scandinaviërs of Belgen komen eigenlijk niet meer naar Benidorm, door de reisadviezen in hun landen.
Code oranje voor Spanje
Afgelopen week zette ook Nederland heel Spanje vanwege de nieuwe coronabesmettingen op code oranje. Het betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Inmiddels is het toerisme in Benidorm met vijftig procent gekelderd. Verderop in het land zakte het buitenlands toerisme met 85 procent in elkaar.
Het maakt Param Sran (28) radeloos, omdat hij niet weet hoe lang het Indiase restaurant waar hij werkt nog open blijft. "Als er een nieuwe lockdown komt, wordt het voor veel mensen onmogelijk om te overleven", zegt Param voor de deur van het restaurant. Er is vandaag nog geen klant gekomen.
Er zijn al zoveel mensen hun werk kwijt, zegt Param. "Ze moeten op straat slapen omdat ze geen huis meer hebben. Hoe kunnen ze nog aan geld komen? Hoe kunnen ze eten? Hoe kunnen ze hun families onderhouden?"
De lange horecastraat Calle Gerona zit vol gesloten hekken van opgedoekte bedrijven. Bij een cafe dat nog open is, doen twee meisjes hun ABBA-imitatie voor een handjevol klanten.
"Als we opnieuw in een langdurige lockdown gaan, dan betwijfel ik of de Spaanse economie dat volhoudt", vertelt econoom José Emilio Boscà. "Nu nog redden bedrijven het dankzij de steun en leningen die ze krijgen. Spanje heeft veel kleine bedrijven. Die gaan het echt niet overleven."
Al maanden worden honderdduizenden Spanjaarden voor ontslag behoed door arbeidstijdverkortingen. Vakbonden willen dat deze regelingen liefst nog tot aan Pasen volgend jaar gaan duren. Niemand weet nog hoe lang dit gaat duren.
De twee meisjes die hun ABBA-act doen buigen voor het magere publiek. Dan zetten ze vol overgave 'Waterloo' in.