Aangepast

Rutte probeert Statenlid over te halen

Na de Provinciale Statenverkiezingen heeft de coalitie voorlopig nog steeds geen meerderheid in de Eerste Kamer. VVD, CDA en PVV lijken, na de Provinciale Statenverkiezingen, samen te kunnen rekenen op 37 van de 75 zetels in de Senaat, net niet genoeg voor de meerderheid.

Getrapt

Het is niet gemakkelijk om de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen te vertalen naar Eerste Kamerzetels. Dat komt door het getrapte systeem, waarbij Procinciale Statenleden de Eerste Kamer kiezen. Deze keer op 23 mei. Daarbij kan nog van alles gebeuren. Zo kunnen Statenleden besluiten om niet op hun eigen maar op een 'bevriende' partij te stemmen, zodat die een restzetel kan bemachtigen.

Torentje

En dat weet premier Rutte ook. En daarom nodigde hij Johan Robesin, Statenlid voor de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) in Zeeland uit voor een overleg in het Torentje. Na dat gesprek heeft Robesin besloten zijn stem bij de verkiezingen van 23 mei te geven aan de coalitie.

Afspraak

Eind maart maakten de OSF en 50Plus een afspraak. De OSF had te weinig stemmen voor een zetel in de Eerste Kamer. 50Plus had stemmen over. Als twee Statenleden van 50Plus op de OSF zouden stemmen, zou de OSF alsnog een zetel krijgen. Als tegenprestatie zou Kees de Lange van 50Plus in de Eerste Kamer komen voor de OSF. Maar dat is dus nu allemaal onwaarschijnlijk geworden door de 'stem' van Robesin.

In Nieuwsuur vanavond een uitgebreid verslag over deze zaak.

Update 21 april 2011:

De oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering over het gesprek van premier Rutte met een Zeeuws lid van Provinciale Staten. Lees meer...

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Reijer Zwaan (Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl