Nieuwsuur
ANP

Politieke partijen zoeken vrouwen. Want die zijn in de politiek ondervertegenwoordigd en dat wil een aantal partijen veranderen. Zo wil de PvdA "de meest diverse lijst ever", met minimaal de helft van de kandidaten vrouw. Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar: "Ik wacht op de dag dat partijgenoten zeggen: nou Nelleke, dat zijn wel heel erg veel vrouwen op de lijst. Dat lijkt me een mooi moment in de geschiedenis."

Nieuwsuur neemt deze zomer een kijkje achter de schermen bij negen politieke partijen. Hoe bereiden ze zich voor op de Kamerverkiezingen van 2021? Wie komen er in tijden van corona op de kandidatenlijsten, hoe voer je campagne in een anderhalvemetersamenleving en hoe schrijf je een verkiezingsprogramma op afstand? Met de VVD, PvdA en DENK kijken we vandaag naar de kandidatenlijsten.

Diversiteit

Een ding is duidelijk voor de VVD, de PvdA en DENK: de kandidatenlijst moet divers zijn. Bij DENK is er zelfs een motie aangenomen op het congres die de lijst diverser moet maken. Volgens beoogd lijsttrekker Farid Azarkan is DENK een "super diverse club". Maar volgens hem zijn meer mannen geïnteresseerd in politiek dan vrouwen. "Dus ik zou het zelf heel mooi vinden als bij DENK op nummer twee een steengoede vrouw zit."

Ook VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal nodigt vrouwen uit om vooral van zich te laten horen. "Mannen bellen me altijd, willen koffie drinken en spreken hun ambitie uit. Vrouwen zijn daar wat bescheidener in, in ieder geval bij de VVD."

Partijvoorzitter Vedelaar van de PvdA rekent het de partij aan dat er te weinig mensen van kleur in het parlement zitten. "Met veel witte mensen praten we over institutioneel racisme. Het zijn precies die mensen van kleur die in de Kamer vertegenwoordigd hadden moeten zijn. We hadden ze op onze lijst, maar op te lage plekken en op onverkiesbare plaatsen. Dat moet dus echt anders."

Bij de VVD zijn ze op zoek naar tachtig geschikte kandidaten voor de lijst. Kandidaten die door de integriteitstoets komen en ook daadwerkelijk vier jaar blijven zitten als Kamerlid. Want het komt regelmatig voor dat Kamerleden de vier jaar niet afmaken. En dat is jammer, vindt Van der Wal. "Het is een eervolle baan Kamerlid zijn. Ik ben persoonlijk van mening dat als je tekent, je ook die periode vol moet maken."

Vedelaar van de PvdA is het daar mee eens. Ook bij de PvdA verlieten twee Kamerleden in korte tijd de Kamer:."Je kiest deze mensen gewoon door te stemmen, rood vakje aankruisen, voor de volle termijn van vier jaar."

Lijsttrekker

De belangrijkste persoon op de kandidatenlijst is de lijsttrekker. Bij de PvdA is dat Lodewijk Asscher. Na de zomer beslist premier Mark Rutte of hij weer lijsttrekker voor de VVD zal zijn. En Farid Azarkan wil graag de lijsttrekker voor DENK zijn. Met een fractie die een wat vriendelijkere toon aanslaat. "Ik denk iets minder confrontatie. Dat we dus iets rustiger, iets meer de samenwerking zoeken. Misschien iets meer ook analyseren in plaats van soms ook wat te snel roepen en te veel 'kijk ons er ook zijn'."

Eerder spraken we met vertegenwoordigers van een aantal politieke jongerenorganisaties. Zij hopen op meer diversiteit in de Kamer. "Ook minderheden moeten zich kunnen herkennen."

'Je ziet nu te weinig kleur in de Kamer, dat is jammer'

STER reclame