Navalny in september 2019

De uitzending van 20 augustus: Oppositieleider Navalny vergiftigd / Opnieuw tekort beschermingsmiddelen? / De kansen van Joe Biden

Russische oppositieleider in coma na vergiftiging

Aleksej Navalny, een belangrijke leider van de Russische oppositie, is vandaag vergiftigd. Hij ligt in coma aan de beademingsapparatuur op een intensive care. Volgens zijn woordvoerder is er gif in zijn thee gedaan, vlak voor hij het vliegtuig in stapte. Een behandelend arts zegt dat het niet zeker is dat de politicus doelbewust is vergiftigd.

Navalny is eerder vergiftigd, zegt zijn woordvoerder, toen hij een jaar geleden gevangen zat. De oppositieleider is al jaren kritisch op president Poetin en geldt als de belangrijkste politieke tegenstander van het Kremlin. Vanavond geeft Derk Sauer, als uitgever van de Moscow Times werkzaam in Rusland, zijn commentaar op de gebeurtenissen van vandaag.

Russische oppositieleider Navalny vergiftigd

Opnieuw een tekort aan beschermingsmiddelen?

Het Landelijke Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft een verdeelmodel opgesteld voor een goede verdeling van beschermingsmiddelen per regio. Want aan het begin van de coronacrisis was er een tekort aan alles. Vanavond is professor Armand Girbes (Amsterdam UMC). Hij maakt zich zorgen over het nieuwe tekort aan beschermingsmiddelen in ziekenhuizen.

Dreigend tekort beschermingsmiddelen ziekenhuizen?

Portret van Joe Biden

Joe Biden zit al vier decennia in de Amerikaanse politiek en deed al meerdere malen een gooi naar het presidentschap. Biden is ervaren, maar ook kwetsbaar. De meest progressieve Democraten kijken met wantrouwen naar hem, en voor het meest linkse deel van de Democratische achterban is Biden een relikwie uit het verleden.

Eerder dit jaar leek zijn kandidatuur net zo roemloos te eindigen als zijn pogingen in 1988 en 2008. Maar het liep toch anders. De afkeer van Trump is onder Democraten zo groot, dat ze uiteindelijk geen risico wilden nemen met een kandidaat die te links zou kunnen uitpakken. En dus gaat hij wederom de strijd aan voor the oval office. Vanavond een portret van de kandidaat. Correspondent Marieke de Vries vertelt hoe zijn kandidatuur in de VS ontvangen is.

De kansen en de loopbaan van Biden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl