De uitzending van 19 augustus: Geen loonsverhoging zorg / Loekasjenko blijft zitten / Dieet koeien van tafel

Geen structurele loonsverhoging zorgpersoneel

Het kabinet gaat geen structurele loonsverhoging regelen voor werknemers in de zorg. Door de onzekere economie is daar geen ruimte voor, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Volgens het kabinet liggen de lonen in de zorg op peil. Zo zijn ze de afgelopen jaren meegegroeid met de markt en zijn er afspraken gemaakt voor "serieuze" loonstijgingen tussen de 3 en 5 procent.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de beloning van zorgmedewerkers. De oppositie brengt dan een motie in stemming over extra beloning. Politiek-duider Arjan Noorlander praat ons bij.

Geen structurele loonsverhoging zorgpersoneel

De toekomst van Wit-Rusland

De regeringsleiders van de EU overleggen vandaag over de gespannen situatie in Wit-Rusland. De digitale top is bedoeld om solidariteit met de Wit-Russische bevolking te betuigen nadat protesten tegen de herverkiezing van president Loekasjenko hardhandig werden neergeslagen. We spreken met Wit-Ruslandkenner Matthew Frear en met Pavel Latuska, voormalig minister en ambassadeur en tegenwoordig theaterdirecteur, maar ontslagen omdat hij de oppositie steunt.

'Hij wil pas weg als hij dood is', Loekasjenko blijft ondanks druk op zijn plek

Koeien-dieet van de baan

Het voedingsschema van koeien moest van minister Carola Schouten op de schop. Boeren mochten hun koeien niet meer teveel eiwit voeren. En dat allemaal om de stikstofuitstoot te verlagen. Volgens boeren een ramp voor hun inkomen én voor de koe. Maar uit een analyse blijkt dat de maatregel nauwelijks stikstofreductie oplevert, en daarom gaat die van tafel.

De veevoermaatregel, die al over twee weken in had moeten gaan, leidde tot veel onrust onder boeren. Te gast is Jan Willem Erisman, hoogleraar en stikstofexpert.

Kabinet trekt veevoermaatregel in, blijft zitten met stikstofprobleem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl