Nieuwsuur
ANP

Had carnaval wel door moeten gaan?

Donderdagavond 27 februari wordt de eerste coronapatiënt in Nederland gemeld, een man die net is teruggereisd uit Noord-Italië. Na terugkomst, een paar dagen voor zijn ziekenhuisopname, had hij nog carnaval gevierd.

Later beseffen we dat carnaval waarschijnlijk een grote coronabrandhaard was. Feestvierders die net terugkomen van skivakantie hebben het virus toen flink verspreid. Had carnaval achteraf gezien afgelast moeten worden? Zou dat wel zijn geaccepteerd?

Nieuwsuur blikt in een serie met vier hoofdrolspelers terug op de eerste corona-maanden. Vanavond: burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch.

Ook voor drie andere hoofdrolspelers kwam de omvang van de crisis als een verrassing. Bij allemaal op een ander moment. Na een paar bewogen maanden hebben ze tijd om terug te blikken. Bekijk de video op ons YouTube-kanaal.

'Als we carnaval hadden afgelast, had de samenleving dat niet geaccepteerd'

Experts waarschuwen kabinet en willen 'binnen drie dagen nieuwe maatregelen'

Zorgexperts dringen bij het kabinet aan op nieuwe coronamaatregelen, die binnen uiterlijk drie dagen moeten worden ingevoerd. Dat blijkt uit een brief in handen van Nieuwsuur.

Zo zou er snel een mondkapjesplicht moeten komen voor zowel de gasten als het personeel in de horeca en bij de contactberoepen.

Epidemioloog Arnold Bosman en voormalig hoofd van de Gezondheidsinspectie Wim Schellekens leggen in de studio uit welke maatregelen precies nodig zijn, en waarom de tijd dringt.

Experts: neem binnen drie dagen nieuwe maatregelen

STER reclame