De uitzending van 13 juli: Woningmarkt Utrecht / Kosten Lelystad Airport / Aangepaste coronawet

Waar komen de nieuwe huizen in Utrecht?

Een betaalbare woning is tegenwoordig nauwelijks meer te vinden. Nederland komt meer dan 331.000 huizen tekort en de huizenprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu: gemiddeld 335.000 euro voor een woning. Meer dan de helft wordt boven de vraagprijs verkocht.

Nieuwsuur kijkt met een vijfdelige serie naar de situatie op de woningmarkt. Vanavond deel 1 vanuit Utrecht. De stad heeft snel veel nieuwe woningen nodig, maar waar moeten die komen? In de stad of in de polder? De gemeente en de projectontwikkelaars zijn het niet met elkaar eens.

Utrecht heeft snel nieuwe woningen nodig, maar waar moeten die komen?

'Werkloze' luchtverkeersleiding Lelystad Airport kost nu al miljoenen

Het had op Lelystad Airport op dit moment een komen en gaan moeten zijn van vakantievluchten. Maar in plaats daarvan is het nog steeds het domein van lesvliegtuigjes en hobbyvliegers. De opening van Lelystad Airport werd dit voorjaar voor de zoveelste keer uitgesteld. Wat kost het uitstel? Een hoop geld, blijkt uit cijfers die Nieuwsuur opvroeg. Alleen al aan de luchtverkeersleiding, die in november vorig jaar werd aangesteld, wordt nu zo'n 4,4 miljoen euro per jaar uitgegeven.

Nog geen vakantievluchten op Lelystad Airport, maar wel al luchtverkeersleiding

De coronawet is aangepast, maar is het ook een verbetering?

Het kabinet heeft het aangepaste voorstel voor de coronawet naar de Tweede Kamer gestuurd. Eigenlijk had de wet 1 juli moeten ingaan, maar na alle kritiek is er flink aan de tekst gesleuteld. Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden, legt in de studio uit wat er volgens hem mis is met deze nieuwe versie.

'De wet machtigt ministers om in hun eentje ingrijpende maatregelen te nemen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl