Nieuwsuur
ANP

25 jaar na 'Srebrenica'

Op 11 juli 1995 valt Srebrenica. Terwijl Nederlandse militairen de Bosnische enclave moeten veiligstellen, vallen Servische troepen binnen en vermoorden meer dan 8.000 jongens en mannen. Het wordt het ergste bloedbad in de naoorlogse Europese geschiedenis en een groot trauma voor Nederland.

Zit 'Srebrenica' 25 jaar later nog wel in het collectieve geheugen van jongeren? Twee jonge journalisten maakten een podcast over de genocide. Naast de podcastmakers spreken we een Nederlandse militair (toen 21) en een Bosnische vrouw (toen 14) van wie de vader is vermoord bij de inval.

Wat weten jongeren nog over 'Srebrenica'?

Nederland botst met Curaçao

Curaçao is zwaar getroffen door de coronacrisis, heeft te maken met een instortende olie-industrie en herbergt tienduizenden Venezolaanse vluchtelingen. De omstandigheden hebben al geleid tot protesten tegen de regering. Nederlandse militairen helpen om de openbare orde te handhaven.

Het toerisme is ingestort en een groot deel van de bevolking zit zonder werk. Om in aanmerking te komen voor een steunpakket van Nederland, moet het eiland voldoen aan strenge voorwaarden.

De gevolmachtigd minister van Curaçao, Anthony Begina, is vanavond te gast. Hij vindt dat Nederland te weinig begrip toont voor de situatie op het eiland.

Caribische landen zijn het niet eens met voorwaarden steunpakket

Architect Rem Koolhaas wil meer aandacht voor het platteland

De trek naar de stad is al langer gaande. De VN verwacht dat binnen 20 a 30 jaar 80 procent van de wereldbevolking in een stad woont. "Volledig absurd dat iedereen op een kluit gaat zitten," meent architect Rem Koolhaas. Hij vindt het hoog tijd voor een ode aan het platteland. Daarom startte hij met zijn compagnon Samir Bantal de tentoonstelling 'Countryside, The Future', in het Gugenheim in New York.

Juist door corona is die ode nu belangrijker dan ooit, vindt Koolhaas: "De coronacrisis heeft een deuk geslagen in ons volmaakte beeld van de stad. De vraag of steden wel zo aantrekkelijk en wel zo veilig zijn, staat ineens acuut op de agenda."

Architect Rem Koolhaas wil meer aandacht voor het platteland

STER reclame