De uitzending van 1 juli: Omstreden veiligheidswet Hongkong / Kamer debatteert over racisme / Lek bij Citrix gebruikt door hackers

Arrestaties na invoering omstreden veiligheidswet Hongkong

In Hongkong zijn 180 demonstranten opgepakt. Het protest is een reactie op de invoering van de omstreden veiligheidswet voor Hongkong, die de Chinese overheid gisteren heeft doorgevoerd. Het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten in Hongkong is sinds gisteren verboden.

Mensen die in Hongkong zijn opgepakt, kunnen worden overgeleverd aan het Chinese rechtssysteem. Met de nieuwe veiligheidswet wil Peking een einde maken aan de onrust in Hongkong. Het is vandaag precies 23 jaar geleden dat Hongkong aan China werd overgedragen. Correspondent Sjoerd den Daas is vanavond te gast.

'Hongkongers worden bang gemaakt en geterroriseerd'

Tweede Kamer debatteert over racisme in Nederland

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Ferd Grapperhaus over racisme in Nederland. De maatschappelijke discussie over racisme is hier de afgelopen tijd flink opgelaaid door de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, met tal van demonstraties tot gevolg.

Nieuwsuur kijkt vandaag met twee betrokkenen naar het Kamerdebat: Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal Instituut Slavernijverleden (NiNsee), en voormalig D66-raadslid in Eindhoven Mpanzu Bamenga, die zich inzet voor meer representatie aan de top van het bedrijfsleven en de overheid. Zij zijn vanavond te gast.

'Als je wil dat men zich hier senang voelt, erken en accepteer dat verleden dan'

Lek bij Citrix actief misbruikt

Hackers hebben actief gebruikgemaakt van het lek bij thuiswerksoftware van Citrix, dat eind vorig jaar aan het licht kwam. Zeker 25 Nederlandse organisaties zijn na het dichten van het lek, toch gehackt, staat in een rapport van beveiligingsbedrijf Fox-IT.

Wat moet er gebeuren om risicovolle hacks beter te kunnen voorkomen? We spreken met deskundigen en Kamerleden.

'De patches leverden alleen maar schijnveiligheid op'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl