De uitzending van 16 juni: Ongekende krimp door corona / Wat als de IC weer vol raakt? / Miljoenen tegen lerarentekort

CPB: ongekende krimp economie vanwege coronauitbraak

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6 procent vanwege de coronauitbraak. De werkloosheid loopt op en is in 2021 verdubbeld, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB spreekt van een ongekende krimp en waarschuwt voor grote onzekerheid over het verloop van de coronacrisis. Als er een tweede besmettingsgolf komt en er weer strenge maatregelen genomen worden, kan de economie verder achteruitgaan.

Vanavond schuift onze huiseconoom Mathijs Bouman aan in de studio. Ook brengen we de reacties uit Den Haag op de CPB-cijfers. En we kijken in achterstandswijken, waar de problemen die er toch al zijn extra toenemen door corona.

Achterstandswijken raken door corona nog verder achterop

Wat als de IC weer vol raakt?

Stel: een arts krijgt twee nieuwe coronapatiënten die zonder beademingsapparatuur zouden sterven. Maar er is maar één plek op de IC. Wie laat hij doodgaan en wie niet? Die keuze hoefden Nederlandse artsen nog niet te maken. Maar wat als het bij een tweede golf wel zover komt?

Artsen en ethici hebben daar een draaiboek voor gemaakt. Te gast is een van de auteurs, hoogleraar medische ethiek Dick Willems.

Richtlijn voor leven en dood

Tientallen miljoenen tegen lerarentekort

Voor de bestrijding van het lerarentekort in de grote steden trekt het kabinet de komende vier jaar 116 miljoen euro uit. De steden mogen zelf bedenken waar zij het geld aan uitgeven. In Amsterdam krijgen alle basisschoolleraren de komende vier jaar een toelage op hun salaris. Leraren op een school met leerlingen met een onderwijsachterstand krijgen een hogere toelage. Daar zijn de lerarentekorten het grootst. De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA), is te gast.

Steden proberen meer leraren te trekken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl