Aangepast

Gifbelt wordt natuurgebied

De Volgermeerpolder in Amsterdam-Noord was een van de grootste gifbelten in Nederland.

De voormalige stortplaats met een omvang van 100 hectare herbergde tienduizend vaten met dioxines en benzenen. Nu, na de grootste bodemsanering ooit in Nederland, is het zwaarvervuilde terrein omgetoverd tot een natuurgebied.

100 miljoen

Hoewel de stortplaats op aandringen van verontruste buurtbewoners al in 1981 dichtging, begon de aanpak van het gebied pas in 2003. Lange tijd was er niet voldoende geld beschikbaar voor deze gigantische klus, die ongeveer 100 miljoen euro heeft gekost.

Sanering

Het vuil ligt ingebed in de oude veenbodem. Daardoor kon een relatief eenvoudige manier van saneren worden toegepast. Het gif hoefde niet te worden verwijderd, maar is met folie en dikke lagen grond en water bedekt. Die vormen samen een zogeheten natte leeflaag. De gemeente controleert jaarlijks of er geen vervuild grondwater ontsnapt.

Chemisch afval

De Volgermeerpolder hoort bij Amsterdam maar ligt vlakbij het dorp Broek in Waterland. In de jaren twintig werd er veen gewonnen. De tichelgaten werden opgevuld met huisvuil. Later kreeg het de gebied de functie van stortplaats. Vooral in de jaren zestig werd er veel illegaal chemisch afval gedumpt.

Het gif kwam in 1980 aan het licht, waarop veel onderzoeken volgden naar mogelijkheden om het terrein op te ruimen.

Natuurgebied

Dertig jaar na de sluiting is de gevaarlijke stortplaats veranderd in een waterrijk natuurgebied met sawa's en watergangen. Een plek voor zeldzame planten en dieren.

Aanstaande dinsdag wordt de voormalige vuilstort nabij Amsterdam door prins Willem Alexander heropend als natuur- en recreatiegebied.

Nieuwsuur neemt alvast een kijkje in de Volgermeerpolder.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Tonko Dop (Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl