Brand bij een bouwplaats in Minneapolis

De uitzending van 29 mei: Rellen in Minneapolis / Frustratie in Suriname / Moeten we reshoring stimuleren?

Opnieuw rellen in Minneapolis na dood George Floyd

Afgelopen nacht werd er voor derde nacht op rij gedemonstreerd in de Amerikaanse stad Minneapolis, er werd ook een politiebureau in brand gestoken. De zaak van de overleden George Floyd maakt veel los, in heel Amerika. Hij werd minutenlang op de grond gehouden door een agent die een knie in zijn nek duwde. Floyd riep meerdere keren dat hij geen lucht kreeg.

We spreken over de situatie met Michael Persson, journalist bij de Volkskrant. Hij was vannacht in Minneapolis.

Rellen na dood George Floyd passen in verdrietige traditie

Frustratie in Suriname over uitblijven verkiezingsuitslag

Vier dagen na de verkiezingen in Suriname is de uitslag nog steeds niet bekend, tot frustratie van de oppositie. Die is bang dat president Desi Bouterse en zijn NDP-partij proberen te frauderen. Tussentijdse uitslagen voorspellen dat de NDP 10 van zijn 26 zetels verliest. De oppositiepartij VHP van Chan Santokhi zou met 20 van de 51 parlementszetels de grootste partij van het land worden. Bouterse heeft inmiddels om een hertelling gevraagd.

In de uitzending spreken we met oppositieleider Santokhi. Te gast is Sheila Sitalsing, journalist en geboren in Paramaribo.

'Bouterse lijkt vooral bang dat zijn persoonlijke vrijheid in het geding is'

Moeten we productie dichter bij huis meer stimuleren?

En toen lagen ineens de fabrieken stil. Verschillende Nederlandse bedrijven moesten in maart hun lopende band stopzetten, omdat er onderdelen - uit bijvoorbeeld China - ontbraken. Door de coronacrisis ontdekken we hoe kwetsbaar de economie is geworden door globalisering. Wordt het tijd om weer dichter bij huis te produceren? We spreken erover met econoom Mathijs Bouman. En we kijken naar ondernemers die bewust kiezen voor lokaal produceren.

Is de trend van offshoring te keren?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl