Voorlopig geen EK-voetbal, Olympische Spelen, Wimbledon en Tour de France. De topsportwereld is door de coronacrisis tot stilstand gekomen. Maar ook de amateursport is getroffen.
Aanvankelijk werd gevreesd dat honderden verenigingen en clubs zouden omvallen. Dat is niet gebeurd, mede dankzij een financiële injectie van 110 miljoen euro van het kabinet. "Anders was misschien wel die hele mooie, unieke verenigingsinfrastructuur in de problemen gekomen", zegt Erik Gerritsen, directeur van de Hockeybond. "Door die infrastructuur, die sporten relatief goedkoop maakt, hebben we de hoogste sportparticipatie ter wereld onder kinderen en jongeren."
Nederland telt 23.000 sportverenigingen met vijf miljoen sporters en nog eens 50.000 mannen en vrouwen die er hun brood mee verdienen. Voor al die clubs en al die mensen is het van groot belang dat de competities in september weer beginnen, zegt Gerritsen. Anders is het de vraag of gezinnen bereid zijn de contributie voor een nieuw jaar te betalen.
Afstand houden van trainer
Sinds enkele weken mag er buiten weer worden getraind. De jongste jeugd (onder de 12) mocht als eerste de wei weer in, gevolgd door de oudere junioren, senioren en veteranen. De honger naar de bal was groot bij jong en oud na een gedwongen sluiting van twee maanden.
De jeugd onder de twaalf jaar mag elkaar opzoeken, maar nadrukkelijk níet de trainer. Boven de twaalf moeten ook de sporters onderling een afstand van anderhalve meter in acht nemen.
Doordat er geen ouders langs de lijn staan, zijn kinderen geconcentreerder met het spel bezig.
Het belangrijkste voor een soepel verloop van een training in coronatijd zijn gaten in de trainingsschema's, zegt Sam Rutten, voetbaltrainer en coronacoördinator bij VV Hoogland. "Elk team traint nu maar een uur en tussen elke training zit ook echt een half uur zodat de trainers tijd hebben om op te ruimen en de kinderen niet aan de materialen hoeven te zitten. Kinderen komen hier aan en kunnen gelijk aan de slag."
Om naar het trainingsveld te komen moeten de sporters een met linten aangegeven parcours lopen. Ouders moeten bij de ingang van de club afscheid nemen van hun kinderen.
De kinderen werken goed mee met alle regels, ziet bestuurslid Rob Schoonderbeek van tennisvereniging Soest-Zuid. "Er zijn natuurlijk kleine incidentjes, daar ontkom je niet aan. Maar de jeugd doet het fantastisch, die snapt alles direct. Maar de volwassenen moet je af en toe een tikje op de vingers geven. Daar hebben we een mooie liniaal voor, dan komt het wel goed."
Geen ouders langs de kant
Voetbaltrainer Rutten ziet zelfs voordelen in de maatregelen. Er staan geen ouders langs de kant aanwijzingen te geven en trainers te corrigeren. "Het is echt een eye-opener voor ons. Kinderen zijn geconcentreerder met het spel bezig, ze zijn echt gefocust op het voetbal en op eigen keuzes maken. Niet op de ouders eromheen. Misschien is het wel goed om deze lijn door te trekken."
Wel betreurt Rutten dat de kantines en clubhuizen nog niet open mogen. De zo belangrijke derde helft zit er nog even niet in. "Maar des te gezelliger als de kantine straks wel open gaat, denk ik."
Volgens Gerritsen van de Hockeybond kost de sluiting van de clubhuizen de hockeyclubs enkele tientallen miljoenen euro's - een gevoelige aderlating. Koepelorganisatie NOC-NSF heeft er daarom op aangedrongen de kantines en clubhuizen per ingang van 1 juni weer te openen, tegelijk met de cafés en restaurants. Maar daar is vooralsnog geen gehoor aan gegeven.