De uitzending van 15 mei: Kunnen banken blijven bijspringen / Israël krijgt nieuwe regering / Openbare wc's besmettelijk? / We stappen massaal op de fiets

Kunnen de banken blijven bijspringen?

Een betaalpauze om de hypotheek even niet betalen, leningen aan bedrijven in nood: banken hebben afgelopen maanden ruim 11 miljard euro uitgegeven om ondernemers en consumenten wat meer lucht te geven. Maar nu het CBS een ongekende krimp van de consumptie door huishoudens meet, is de vraag hoe lang ze daar nog mee door kunnen en willen gaan? Dat bespreken we met de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, Chris Buijink.

Banken springen bij met recordleningen, maar hoe lang nog?

Israël krijgt een nieuwe regering

Zondag wordt de nieuwe Israëlische regering beëdigd. Het land krijgt eerst de huidige premier Benjamin Netanyahu en later zijn oude rivaal Benny Gantz van de partij Blauw-Wit als premier. Vooral Gantz liet weten niet erg enthousiast te zijn over deze coalitie, maar na drie verkiezingsrondes zag hij samenwerken met Netanyahu als enige optie. Een deel van zijn voormalige partijgenoten zagen de samenwerking niet zitten en voerden de afgelopen tijd protest.

Of het akkoord politieke stabiliteit betekent, is maar zeer de vraag. De prioriteit ligt de komende maanden bij corona-gerelateerde beslissingen, maar een ander, zeer gevoelig, agendapunt is de annexatie van delen van Palestijns gebied. Volgens het regeerakkoord kan premier Netanyahu daar de komende maanden mee beginnen.

Israël krijgt (eindelijk) een nieuwe regering en dat baart Palestijnen zorgen

Welke rol spelen openbare wc's bij verspreiding corona?

Van ongeveer 7000 openbare toiletten naar zo'n 500 in het hele land. Het sluiten van horeca en andere openbare plekken vanwege de corona-uitbraak zorgde ervoor dat publieke wc's de afgelopen tijd een stuk moeilijker te vinden waren, blijkt uit cijfers van de Maag Lever Darm Stichting.

Met een samenleving die stapje voor stapje steeds meer open gaat, en straten en stations die drukker gaan worden, zullen ook meer wc's heropenen. Dan is een volgende vraag: welke rol spelen openbare toiletten bij het verspreiden van corona?

Welke rol spelen openbare wc's bij verspreiding corona?

Is de fiets de oplossing voor de anderhalvemeterspits?

Nu coronamaatregelen langzaam worden versoepeld, wordt het in het verkeer weer drukker. Maar: de regel om anderhalve meter afstand te houden blijft en dus is hutjemutje in het openbaar vervoer reizen geen optie. En het ov blijft voorlopig niet bedoeld voor plezierreisjes.

Nederland is natuurlijk al een fietsland. Stappen we door alle beperkingen nóg meer op de fiets? Premier Rutte zei al dat kinderen zo veel mogelijk met de fiets naar school moeten. "Ook in de regen." Kunnen de fietspaden die extra fietsers wel aan?

Is de fiets de oplossing voor de anderhalvemeterspits?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl