De uitzending van 8 mei: 'Niet klaar voor contactonderzoek' / Dreiging extreemrechts / Met plexiglas voor de klas? / Toekomst Zwolse ondernemers

'Nederland niet klaar voor grootschalig contactonderzoek'

Iedere Nederlander met klachten moet over een maand getest kunnen worden op corona. En bij een positieve test volgt er een gedetailleerd contactonderzoek. Dat is wat het kabinet afgelopen woensdag beloofde. Het is cruciaal voor de Nederlandse exit-strategie uit de coronacrisis. Maar Nederland is daar niet klaar voor, en is dat over een maand ook nog niet, zegt epidemioloog Arnold Bosman. Hij is vanavond te gast.

'Protocol voor contactonderzoek kent twee grote zwakke plekken'

Aanslag in Nederland 'blijft voorstelbaar'

Een terroristische aanslag is minder waarschijnlijk geworden, omdat het door alle coronamaatregelen moeilijker is een grote groep mensen te treffen. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid in de nieuwe Dreigingsanalyse. De kans op een aanslag is nog steeds voorstelbaar, daarom blijft het dreigingsniveau in categorie drie: "aanzienlijk".

We zoomen vanavond in op rechts-extremisme. De NCTV schrijft dat "een rechts-terroristische aanslag door een eenling voorstelbaar" is en de AIVD schreef onlangs dat de geheime dienst een opleving van rechts-extremisme wereldwijd ziet. Hoe serieus is die dreiging? We spreken erover met experts en de baas van Interpol, Jürgen Stock.

Dreiging extreemrechts is een 'grote blinde vlek'

Met plexiglas voor de klas?

Maandag gaan de basisscholen in ons land weer open, met halve klassen en veel extra voorzorgsmaatregelen. De leerkrachten zijn blij om hun kinderen weer in de klas te hebben, maar ze zitten ook met veel vragen. Is het bijvoorbeeld wel veilig en wat als er besmettingen zijn? Is er dan voldoende capaciteit om een contactonderzoek te doen?

Ook niet alle ouders zijn er gerust op. Sommigen besluiten zelfs om hun kind voorlopig nog niet naar school te sturen.

'We voelen ons een beetje een proefkonijn'

Houden ondernemers het vol?

Hoe vergaat het de ondernemers van de binnenstad in Zwolle? We spreken ze vandaag over de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen en kijken waar ze nu tegenaan lopen. Hoe kijken eigenaren van winkels, theaters en restaurants naar de toekomst?

De toekomst van Zwolse ondernemers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl